Siirry pääsisältöön

Jouluperinteitä

Näin joulupäivän iltana on hyvää aikaa keskittyä pohtimaan hieman meidän perheen jouluperinteitä. Tässä tapauksessa perheellä tarkoitan kotikotia.

Meillä ei varsinaisesti olla fanaattisia minkään perinteen kanssa. Uusia tapoja otetaan mielellään vastaan ja kokeilleen erilaisia juttuja. Mutta tietyt asiat ovat pysyneet vuodesta toiseen.

Tänä jouluna oli varmaan ensimmäinen joulu, jolloin meillä syötiin joulupuuroa. Riisipuuro on meidän perheessä enemmän kuulunut syksyyn, jolloin tuoreista marjoista on saatettu tehdä kiisseliä ja keittää riisipuuroa siihen seuraksi. Itse en tykkää niinkään riisipuuro + soppa -yhdistelmästä, joten joulupuuro sopii mulle paljon paremmin. Riisipuuroa, kanelia ja sokeria :)
Aamupäivällä on joulusauna ja aamupäivän aikana valmistellaan myös ne salaatit, joita ei ole tehty edellisenä päivänä (kuusi muuten koristellaan aina aatonaattona).  Tv:stä kuuluu katsoa Lumiukko ja Joulurauhan julistus. Sen jälkeen katetaankin ruoat pöytään ja klo 13.00 meillä on aina jouluateria. Tänä vuonna jouluateriaa oli syömässä 11 ihmistä. Väkimäärä vaihtelee yleensä 8 ja 12 välillä. Paikalla on siis mun vanhemmat, sisarukset perheineen vaihtelevalla kokoonpanolla ja joskus myös jonkun appivanhempia. Joulupöydästä löytyy joka vuosi vähintään 4 erilaista salaattia, erilaisia laatikoita, kinkku, kalaa eri muodoissa ja sitten erinäisiä kokeiluja. Osa kokeiluista onnistuu ja ne tulevatkin joulupöytään sitten seuraavinakin vuosina. Joulupöydän valikoima itse asiassa siis kasvaa vuosi vuodelta.... Itse en syö kinkkua ja silti lautanen on jouluisin täydempi kuin koskaan muulloin. Jälkiruoaksi meillä syödään jouluisin aina luumukiisseliä ja kermavaahtoa. Kiisseli-kermavaahtosuhteesta huomaa aina kuinka vanha ihminen on... Lapsilla kermavaahto on pääosassa, aikuisilla suhde kääntyy pikku hiljaa toisin päin. Itse olen tällä hetkellä vaiheessa 60-40 (kiisseliä enemmän).
Iltapäivällä käydään myös hautausmaalla viemässä kynttilöitä. Sitten ilta kuluukin syödessä karkkia, juodessa glögiä, katsoessa tv:stä jotain jouluista, lueskellessa, syödessä vielä enemmän karkkia ja avatessa paketteja. Lisäksi illalla käydään mun siskon luona joulukahvilla + ihastelemassa lasten lahjat. Tämän jälkeen käydään usein myös hautausmaalla ihastelemassa valomerta, ja jos illalla ei väsytä liikaa, niin suuntaamme jouluyön messuun kirkkoon. Tänä vuonna olin itse niin hyytyneessä tilassa syksyn stressin, pitkän ajomatkan ja vähäisen nukkumisen takia, että itse suuntasin joulukirkon sijaan sänkyyn tutimaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj