En ole mitenkään mielettömän suuri jälkiruokafani (tokihan mä niitä syön, jos niitä on tarjolla ja aina tykkään, mutta todella harvoin teen itse), mutta ehdottomasti paras jälkkäri on Crème Brulée. Jos ravintolassa on tarjolla tätä herkkua, niin aika suurella todennäköisyydellä valitsen sitä... Ja silloin harvoin, kun oikeasti jaksan panostaa jälkiruokaan teen tätä.
...ja tähän piti tulla kuva valmiista herkuista... Mutta jälleen kerran herkut ehtivät parempiin suihin ennen kuin muistin kameran olemassaolon, joten ainut otettu kuva on hyydyttämisen jälkeen, mutta ennen pinnan paahtamista.
Reseptini tähän herkkuun on hieman vaihdellut... Usein olen jossakin muualla kuin kotona tätä tehdessäni, joten netistä on kaivettu jonkinlainen versio. Tätä seuraavaa versiota olen tehnyt aika usein kotona:
Crème Brulée
2 dl kuohukermaa
1½ dl maitoa
1 vaniljatanko
5 kananmunan keltuaista
3/4 dl sokeria
pinnalle ruokokidesokeria
Kaada kerma ja maito kattilaan sekä lisää joukkoon halkaistu vaniljatanko (yleensä olen vetänyt sormella siemenet lisäksi irralleen vaniljatangosta). Kiehauta seos, nosta pois liedeltä ja anna hieman jäähtyä.
Erottele kananmunista keltuaiset erikseen kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa seos löysäksi vaahdoksi. Poista vaniljatanko kermamaidosta ja kaada seos keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen.
Jaa seos neljään 2 dl:n annosvuokaan (tätä kannattanee noudattaa.... rakenne tiivistyy aika paljon ja mun viimeisestä kokeilusta tuli aika pienet läjät astioihin...) ja laita jokaisen vuoan päälle alumiinifolio. Nostele annosvuoat uuniastiaan ja kaada astiaan lisäksi lämmintä vetä, niin että sitä tulee suunnilleen vuokien puoliväliin.
Kypsennä 150 asteessa n. 45min. Massan pitäisi olla hyytynyt, kun otat vuoat pois uunista (jos ei, niin jatka kypsentämistä). Nosta vuoat vesihauteesta ja jäähdytä. Jäähdyttäminen kannattaa suorittaa yön yli jääkaapissa. Nämä ovat parhaita, kun ovat oikeasti kylmiä. Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle (n.2 millin kerros riittää) ruokokidesokeria (fariinisokerikin käy, mutta tulos ei oo aivan niin hyvä) ja paahda pinta, joko sellaisella kaasutöhöllä tai pistä ne uuniin grillivastusten alle. Tarkkaile tulosta... Grillivastusten alla nämä saavat olla ehkä n.2 min. Valmista on, kun sokeri alkaa hieman kuplia, mutta ei vielä mustua.
...ja tästähän jää sitten yli aina 5 valkuaista. Joka kerta mä oon yrittänyt valmistaa niistä marenkia. Ja tulokset ovat olleet hieman vaihtelevia.... Yleensä mun marengit eivät vaan koskaan kovetu, mikä on aika hämmentävää. Tai sitten ne kovettuu 2 vuorokauden päästä. Vinkkejä marenkien valmistukseen kaipailtaisiin siis... :)
...ja tähän piti tulla kuva valmiista herkuista... Mutta jälleen kerran herkut ehtivät parempiin suihin ennen kuin muistin kameran olemassaolon, joten ainut otettu kuva on hyydyttämisen jälkeen, mutta ennen pinnan paahtamista.
Reseptini tähän herkkuun on hieman vaihdellut... Usein olen jossakin muualla kuin kotona tätä tehdessäni, joten netistä on kaivettu jonkinlainen versio. Tätä seuraavaa versiota olen tehnyt aika usein kotona:
Crème Brulée
2 dl kuohukermaa
1½ dl maitoa
1 vaniljatanko
5 kananmunan keltuaista
3/4 dl sokeria
pinnalle ruokokidesokeria
Kaada kerma ja maito kattilaan sekä lisää joukkoon halkaistu vaniljatanko (yleensä olen vetänyt sormella siemenet lisäksi irralleen vaniljatangosta). Kiehauta seos, nosta pois liedeltä ja anna hieman jäähtyä.
Erottele kananmunista keltuaiset erikseen kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa seos löysäksi vaahdoksi. Poista vaniljatanko kermamaidosta ja kaada seos keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen.
Jaa seos neljään 2 dl:n annosvuokaan (tätä kannattanee noudattaa.... rakenne tiivistyy aika paljon ja mun viimeisestä kokeilusta tuli aika pienet läjät astioihin...) ja laita jokaisen vuoan päälle alumiinifolio. Nostele annosvuoat uuniastiaan ja kaada astiaan lisäksi lämmintä vetä, niin että sitä tulee suunnilleen vuokien puoliväliin.
Kypsennä 150 asteessa n. 45min. Massan pitäisi olla hyytynyt, kun otat vuoat pois uunista (jos ei, niin jatka kypsentämistä). Nosta vuoat vesihauteesta ja jäähdytä. Jäähdyttäminen kannattaa suorittaa yön yli jääkaapissa. Nämä ovat parhaita, kun ovat oikeasti kylmiä. Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle (n.2 millin kerros riittää) ruokokidesokeria (fariinisokerikin käy, mutta tulos ei oo aivan niin hyvä) ja paahda pinta, joko sellaisella kaasutöhöllä tai pistä ne uuniin grillivastusten alle. Tarkkaile tulosta... Grillivastusten alla nämä saavat olla ehkä n.2 min. Valmista on, kun sokeri alkaa hieman kuplia, mutta ei vielä mustua.
...ja tästähän jää sitten yli aina 5 valkuaista. Joka kerta mä oon yrittänyt valmistaa niistä marenkia. Ja tulokset ovat olleet hieman vaihtelevia.... Yleensä mun marengit eivät vaan koskaan kovetu, mikä on aika hämmentävää. Tai sitten ne kovettuu 2 vuorokauden päästä. Vinkkejä marenkien valmistukseen kaipailtaisiin siis... :)
Kommentit
Lähetä kommentti