Siirry pääsisältöön

Aakkoset: D niin kuin Deutschland

....tämä on hieman ehkä asioiden kiertoa, mutta D-kirjaimeen pääsi Deutschland eli saksanmaa. Elämäni ensimmäisen kerran kävin Saksassa vuonna 2006. P oli silloin työmatkalla Dortmundissa, joten suuntasin myös sinne viettämään juhannusta. Siihen juhannukseen kuului paljon jalkapallon katsomista (jalkapallon MM-kisat...) ja hyvien ruokien syömistä ja Kölnissä vierailu. 2008 suuntasin uudestaan Saksaan. Silloin kävimme Berliinissä ja se oli kaupunki, josta pidin kovasti. Ja se on myös kaupunki, jonne toivottavasti pääsen uudestaankin. Mutta enpä olisi vielä tuolloin uskonut, että Saksaan tuleen reissaamaan vielä monta monituista kertaa. ...mutta siitä se sitten lähti. Vuosina 2010 ja 2011 kävin Saksassa paljon. Ja ihastuin Saksaan kyllä kovasti. En olisi koskaan uskonut tätä itsestäni.

Baijerin alueesta en viehäty niin kovasti ja alpit ja niiden läheisyys on ihan jees. Mutta eniten oon tykännyt Saksan muista alueista. Saksa on yleisesti ottaen hyvin monikulttuurinen maa ja se näkyy muunmuassa ravintolatarjonnassa hyvin. Toki maaseudulla ravintolat ovat pääasiassa Gasthauseissa, jolloin ruokakin on aika perinteistä... Mutta vähänkin isommista kaupungeista vaihtoehtoja löytyykin sitten runsaasti. Samoin pidän ruoan halpuudesta. Kaupasta saa oikeasti todella paljon tuoreita vihanneksia, erittäin hyvää lihaa, tuoretta leipää ja juustoja todella halvalla (tästä päästäänkin siihen, että Suomessa ruokahinnoittelu on aikasta syvältä...). Ja sitten ne ihmiset. Pääasiassa saksalaiset on olleet todella avoimia ja ottaneet todella hyvin vastaan toisesta maasta tulleen. Olen tutustunut uusiin ihmisiin puiston penkillä, kahviloissa, terasseilla, jalkapallopelissä, pubeissa. Ihmiset tulee jutteleen ja kyseleen, ei mitenkään tungettelevasti vaan silleen kivasti. Juttelu ei oo pelkkää smalltalkia vaan ne ihmiset tuntuu olevan oikeasti kiinnostuneita.

Toki Saksassa on paljon valitettavaa. Se byrokratian määrä on aivan järjetön... Käteisellä maksamisen yleisyyson suorastaan naurettavaa. Virallisten asioiden hoitaminen netissä on hyvin vähäistä. Lähes kaikki asiat pitää hoitaa menemällä nimenomaan paikanpäälle. Monikulttuurisuuden huomioiminen kouluissa on aika huonoa, katujen suolaamisessa talvisin ylireagoidaan naurettavasti. Mutta kaikista näistä asioista huolimatta Saksa on huomattavasti kivempi ja positiivisempi paikka kuin mitä se mun mielikuvissa oli ennen Saksaan tutustumista. Ja lisäksi Saksassa on paljon kivaa nähtävää. Paljon linnoja, paljon kivoja vaihtelevia maisemia, paljon historiaa, paljon kaupunkeja jne. Alla joitakin kuvia matkan varrelta :)



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr