Saimme rakkailta ystäviltämme joululahjaksi sushitarvikkeita. Nolostuttavan kauan sitten aikaa vierähti, että saimme pidettyä sushi-illan. ....ajan etsiminen ei näköjään ollut kovin helppoa... Ei saanut olla sellainen ilta, jolloin on jostain syystä syönyt päivällä jo paljon ruokaa. Ei saanut olla ilta, jolloin pitää liikkua vielä jonnekin. Ei saanut olla ilta, jolloin ylipäätänsä pitäisi ehtiä tehdä jotain. Piti olla sellainen ilta, että jompikumpi ehtii selkeästi ajoissa kotiin keittämään riisin. Aikataulutusta siis... Mutta sitten se täydellinen aika löytyi ja syntyi oikeasti täydellinen sushi-ilta. Oltiin kummatkin hämmentyneitä siitä, kuinka a) hyviä susheja me osattiin tehdä ja b) kuinka hauskaa meillä olikin (ja c) kuinka yhtään ruoanvalmistusriitakriisiä ei tullut...).
Riisin keittelin tällaisella ohjeella:
4 dl sushiriisiä
4½ dl vettä
huuhtele riisit kylmällä vedellä. Laita riisit kattilaan ja lisää vesi. Anna riisien seistä kylmässä vedessä n.15 min kannen alla. Käännä lämpö suurimmalle teholle ja kuumenna, kunnes riisi alkaa kiehua. Käännä lämpö pienimmilleen ja anna kiehua n. 10 min. Käännä lämpö pois ja anna hautua vielä n. 10min. Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon.
Riisin kiehumisen aikana valmista makea etikkaliemi:
7 rkl riisietikkaa
½ rkl suolaa
4 rkl sokeria
Sekoita keskenään ja kiehauta mikrossa. Kaada liemi leikkausliikkein (mitä se sitten ikinä tarkoittaakin) riisiin. Jäähdytä riisi nopeasti huoneenlämpöiseksi (itse tein tämän parvekkeella pyyhkeellä heilutellen. Ammattilaiset tekevät sen ilmeisesti viuhkalla. Jääkaappiinkin riisin voisi tieten laittaa, mutta täytyy kyllä sanoa, että näin muutaman kerran kokemuksella, huitomalla jäähdytetty huoneenlämpöinen riisi toimi paremmin kuin jääkaappikylmä riisi.) Riisin peitin vielä kostealla pyyhkeellä siihen asti, että käytettiin se. Sekin ehkä kannatti, kosteus säilyi :)
Ja millasta sushia me sitten tehtiin. Tehtiin muutama makirulla avokadosta: toisessa oli pelkkää avokadoa (ihan jees) ja toisessa avokadoa ja ruohosipulituorejuustoa (tämä toimi todella hyvin). Kerrankin riisi oli sen verran hyvin onnistunutta, että nigirien teko onnistui myös. ....tosin aika pieniä palloja mä tein, isommat tarvitsevat vielä enemmän harjoitusta. Täytteiksi tuli avokadoa, avokadoa + tuorejuustoa, lohta ja tamagoa. Tamago oli täysin uusi kokeilu (itse tehtynä) ja vaatii kyllä vielä viilaamista. Mutta sen teko oli aika hauskaa ja P innostui sen verran kovasti tamagoista, että tilaukseen lähti neliön muotoinen paistinpannu. Ulkonäkö ei vielä ihan kohdillaan ollut, mutta yllättävän hyviä niistäkin tuli.
Ja sushien lisänä oli vielä misokeitot. Täydellinen ateria ja täydellinen ilta. Kiitos vielä L & O kivasta lahjasta :)
Wautsi näyttää tosi hienolta ja maukkaalta! Ja tosi kiva lahjaidea ruoasta ja kokkailusta tykkäävälle, täytyykin laittaa muistiin :)
VastaaPoistaoon vieläkin hämmentynyt siitä, kuinka hyviä noista tuli :). Lahjana myös jätte kiva, suosittelen :)
PoistaKivaa, että tykkäsitte lahjasta :) Sushinteko on yllättävänkin helppoa, kun saa muutaman harjoituskerran alle.
VastaaPoistatää oli varmaan kolmas kerta, kun tein sushia ite ja täytyy sanoa, että nyt kyllä tuli ehdottomasti parhaat. Rupesin miettiin, että kyse saattoi olla myös riisistä, ei ehkä niinkään mun taitojen karttumisessa ;). Siis, mistä te ostittekaan riisin? vai tuleeko kaikilla sushiriiseillä samanlaista?
PoistaMe ostettiin riisi Tokyokanista, siellä taitaa olla muutamaakin eri merkkiä, ja aina on onnistunut hyvin! Vaikka mä en kyllä jaksa tehdä nigirejä ollenkaan, ne vie niin paljon aikaa.. Ja makissa se riisin koostumus ei oo ihan niin justiinsa.
Poista