Siirry pääsisältöön

Aakkoset: G niin kuin grillaus

Kesän yksi parhaista jutuista on grillaaminen. Hieman (tai no vähän enemmänkin) haaveilen isosta kaasugrillistä, mutta toistaiseksi tyydyn grillailemaan Opan sähkögrillillä. Opan sähkögrilliin lisäämme aina joko grillikiven, jonka päällä on kätevä paistaa lihaa yms. tai muurikkapannun. Muurikkapannua käytämme muurikkalettujen lisäksi myös erilaisten wokkimaisten hässäköiden paistamiseen.

Tänä vuonna grillikauden avaaminen jäi suhteellisen myöhäiseksi. Vasta viikko vapun jälkeen. Tällä kertaa valmistimme porsaan ulkofilepihvejä, maisseja sekä grillattua anasta ja lisukkeena salaattia.



Ulkofileepihvit
600g porsaan tai naudan ulkofilettä
3/4 dl soijakastiketta
3/4 dl öljyä
3/4 dl viinietikkaa
sinappia, valkosipulia, pippuria, oreganoa (ja kenties chiliä tai jotain muuta kivaa, mitä sattuu olemaan)

Leikkaa ulkofile ohuiksi pihveiksi ja nuiji ne lihanuijan sileällä puolella vielä ohuemmiksi. Valmista marinadi ja laita pihvit marinadin kanssa muovipussiin tai kannelliseen astiaan. Anna pihvien maustua yön yli ja kääntele välillä. Grillaa (ja väriä näihin saa, kun ensin "sotkee" pannun tai paistoalusta marinadinesteellä ja paistelee sitä itsekseen... pihveistäkin tulee kivemman näkösiä tällä toiminnolla). Itse laitan pihvien päälle vielä ennen syöntiä aurajuustoa.

Ja kuuluihan grillikauden avajaisiin tietenkin myös skumppa :)


Kommentit

  1. Oi miten kivan ja herkullisen näköistä. Meillä ei oo vieläkään grillauskausi alkanut. Yleensä viimeistään vappuna ollaan aloitettu. Grilliherkut on ihania, varsinkin pekoniin kääritty parsa ja koskenlaskijatäytteiset herkkusienet. Nam. Freixenet kruunaa koko setin aika kivasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin ollaan yleensä vappuna grillikausi avattu, tänä vuonna jäi myöhäsemmäksi. Tänä vuonna oon kylläkin päättänyt käyttää paremmin hyväksi meidän parvekkeen ilta-aurinkoa ja vähintäänkin syödä enemmän partsilla :) Pekoniin käärittyä parsaa en olekaan muuten kokeillut, täytyykin pistää kokeilulistalle.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr