Siirry pääsisältöön

karjalanpiirakat

Ystäväni U:n kanssa olemme jo varmaan kaksi vuotta puhuneet karjalanpiirakoiden tekemisestä... Hieman aikaa se otti, mutta nyt ne on vihdoin tehty ja syötykin :). U:lle tämä oli ensimmäinen kerta karjalanpiirakoiden maailmassa, itse olen piirakoita leiponut ehkä 5 kertaa elämässäni ja edellisestä kerrasta on kyllä useampi vuosi. Ihmeen hyvin näytti pulikka kuitenkin kädessä pyörivän ja U oppi myös piirakoita tekemään. Sopivasti valittiin vain leipomispäiväksi hellepäivä, joten asunnon lämpötila nousi todella korkealle, kun sähköuunikin oli täysillä....

Karjalanpiirakoita varten pitää ensinnäkin keittää riisipuuro. Itse keitän sen haudekattilassa näin:

Ensinnäkin keitän vedenkeittimellä vettä kiehuvaksi ja laitan sen kattilan alaosaan. Kattilan haudeosaan laitan myös 2dl kiehuvaa vettä sekä lisäksi 2 dl puuroriisiä. Sekoittelen ja keittelen pari minuuttia niin, että vesi on imeytynyt lähes kokonaan riisiin. Sen jälkeen riisiin lisätään 1 l punaista maitoa. Itse lisäilen maitoa pikku hiljaa. Puuro on valmista, kun maito on imeytynyt ja seos on puuromaista. Haudekattilassa tähän menee ehkä n. 1½ h. Lopuksi lisään vielä suolaa 2 tl.
Sitten puuro jäähdytetään. Voi olla vaikka yön yli jääkaapissa.

Sitten se taikina:

1 dl vettä ja 1 tl suolaa sekoitetaan. Lisätään 1 dl vehnäjauhoja ja reilu 1½ dl ruisjauhoja. Sekoitetaan kunnolla ja vaivataan sopivasti. Taikinasta teen 3 n. 2 - 3 cm paksuista pötköä. Ne pötköt, jotka eivät ole leipomisvuorossa kannattaa säilyttää kelmun alla, muuten taikina kuivuu ja leipominen hankaloittuu entisestään. Pötköstä leikataan sitten n. 1cm paksuisia kiekkoja, jotka pulikan ja ruisjauhojen avulla kaulitaan ohuen ohuiksi. Pulikkaa kannattaa pitää käden alla (matemaattisesti sanottuna käsi on pulikan normaali eli käden ja pulikan välillä on 90 asteen kulma) ja kädellä tehdä pientä pyörivää liikettä myötäpäivään. Hankala selittää ja saattaa olla helpompiakin tapoja saada kiekoista oikean muotoisia ja tarpeeksi ohuita.

Sitten kun pohja on tarpeeksi ohut ja sopivan kokoinen nostetaan se pellille ja keskelle lisätään riisipuuroa. Sitten rypytetään jollakin tekniikalla taikinan reunat puuron päälle. Piirakat paistetaan niin kuumassa uunissa kuin mahdollista n. 15min. Paistamisen jälkeen ne uitetaan vielä vesi-voiseoksessa (vaikka 100g vettä ja 100g voita, jotka kiehutetaan keskenään) ja annetaan jäähtyä.

Tältä ne tuotokset sitten näytti raakoina ja paistettuina. Ulkonäköön voitaisiin vielä vähän panostaa :D


Kommentit

  1. Omatekemät näyttävät aina omatekemiltä, se kuuluu asiaan! :) Mulle olisi kyseiset piirakat myös maistuneet, olivat varmaan tosi hyviä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr