Ystäväni U:n kanssa olemme jo varmaan kaksi vuotta puhuneet karjalanpiirakoiden tekemisestä... Hieman aikaa se otti, mutta nyt ne on vihdoin tehty ja syötykin :). U:lle tämä oli ensimmäinen kerta karjalanpiirakoiden maailmassa, itse olen piirakoita leiponut ehkä 5 kertaa elämässäni ja edellisestä kerrasta on kyllä useampi vuosi. Ihmeen hyvin näytti pulikka kuitenkin kädessä pyörivän ja U oppi myös piirakoita tekemään. Sopivasti valittiin vain leipomispäiväksi hellepäivä, joten asunnon lämpötila nousi todella korkealle, kun sähköuunikin oli täysillä....
Karjalanpiirakoita varten pitää ensinnäkin keittää riisipuuro. Itse keitän sen haudekattilassa näin:
Ensinnäkin keitän vedenkeittimellä vettä kiehuvaksi ja laitan sen kattilan alaosaan. Kattilan haudeosaan laitan myös 2dl kiehuvaa vettä sekä lisäksi 2 dl puuroriisiä. Sekoittelen ja keittelen pari minuuttia niin, että vesi on imeytynyt lähes kokonaan riisiin. Sen jälkeen riisiin lisätään 1 l punaista maitoa. Itse lisäilen maitoa pikku hiljaa. Puuro on valmista, kun maito on imeytynyt ja seos on puuromaista. Haudekattilassa tähän menee ehkä n. 1½ h. Lopuksi lisään vielä suolaa 2 tl.
Sitten puuro jäähdytetään. Voi olla vaikka yön yli jääkaapissa.
Sitten se taikina:
1 dl vettä ja 1 tl suolaa sekoitetaan. Lisätään 1 dl vehnäjauhoja ja reilu 1½ dl ruisjauhoja. Sekoitetaan kunnolla ja vaivataan sopivasti. Taikinasta teen 3 n. 2 - 3 cm paksuista pötköä. Ne pötköt, jotka eivät ole leipomisvuorossa kannattaa säilyttää kelmun alla, muuten taikina kuivuu ja leipominen hankaloittuu entisestään. Pötköstä leikataan sitten n. 1cm paksuisia kiekkoja, jotka pulikan ja ruisjauhojen avulla kaulitaan ohuen ohuiksi. Pulikkaa kannattaa pitää käden alla (matemaattisesti sanottuna käsi on pulikan normaali eli käden ja pulikan välillä on 90 asteen kulma) ja kädellä tehdä pientä pyörivää liikettä myötäpäivään. Hankala selittää ja saattaa olla helpompiakin tapoja saada kiekoista oikean muotoisia ja tarpeeksi ohuita.
Sitten kun pohja on tarpeeksi ohut ja sopivan kokoinen nostetaan se pellille ja keskelle lisätään riisipuuroa. Sitten rypytetään jollakin tekniikalla taikinan reunat puuron päälle. Piirakat paistetaan niin kuumassa uunissa kuin mahdollista n. 15min. Paistamisen jälkeen ne uitetaan vielä vesi-voiseoksessa (vaikka 100g vettä ja 100g voita, jotka kiehutetaan keskenään) ja annetaan jäähtyä.
Tältä ne tuotokset sitten näytti raakoina ja paistettuina. Ulkonäköön voitaisiin vielä vähän panostaa :D
Karjalanpiirakoita varten pitää ensinnäkin keittää riisipuuro. Itse keitän sen haudekattilassa näin:
Ensinnäkin keitän vedenkeittimellä vettä kiehuvaksi ja laitan sen kattilan alaosaan. Kattilan haudeosaan laitan myös 2dl kiehuvaa vettä sekä lisäksi 2 dl puuroriisiä. Sekoittelen ja keittelen pari minuuttia niin, että vesi on imeytynyt lähes kokonaan riisiin. Sen jälkeen riisiin lisätään 1 l punaista maitoa. Itse lisäilen maitoa pikku hiljaa. Puuro on valmista, kun maito on imeytynyt ja seos on puuromaista. Haudekattilassa tähän menee ehkä n. 1½ h. Lopuksi lisään vielä suolaa 2 tl.
Sitten puuro jäähdytetään. Voi olla vaikka yön yli jääkaapissa.
Sitten se taikina:
1 dl vettä ja 1 tl suolaa sekoitetaan. Lisätään 1 dl vehnäjauhoja ja reilu 1½ dl ruisjauhoja. Sekoitetaan kunnolla ja vaivataan sopivasti. Taikinasta teen 3 n. 2 - 3 cm paksuista pötköä. Ne pötköt, jotka eivät ole leipomisvuorossa kannattaa säilyttää kelmun alla, muuten taikina kuivuu ja leipominen hankaloittuu entisestään. Pötköstä leikataan sitten n. 1cm paksuisia kiekkoja, jotka pulikan ja ruisjauhojen avulla kaulitaan ohuen ohuiksi. Pulikkaa kannattaa pitää käden alla (matemaattisesti sanottuna käsi on pulikan normaali eli käden ja pulikan välillä on 90 asteen kulma) ja kädellä tehdä pientä pyörivää liikettä myötäpäivään. Hankala selittää ja saattaa olla helpompiakin tapoja saada kiekoista oikean muotoisia ja tarpeeksi ohuita.
Sitten kun pohja on tarpeeksi ohut ja sopivan kokoinen nostetaan se pellille ja keskelle lisätään riisipuuroa. Sitten rypytetään jollakin tekniikalla taikinan reunat puuron päälle. Piirakat paistetaan niin kuumassa uunissa kuin mahdollista n. 15min. Paistamisen jälkeen ne uitetaan vielä vesi-voiseoksessa (vaikka 100g vettä ja 100g voita, jotka kiehutetaan keskenään) ja annetaan jäähtyä.
Tältä ne tuotokset sitten näytti raakoina ja paistettuina. Ulkonäköön voitaisiin vielä vähän panostaa :D
Omatekemät näyttävät aina omatekemiltä, se kuuluu asiaan! :) Mulle olisi kyseiset piirakat myös maistuneet, olivat varmaan tosi hyviä!
VastaaPoistahyviä olivat :)
VastaaPoista