Siirry pääsisältöön

kylmää pizzaa




Mä olen löytänyt itsestäni ihmeellisen puolen. Tykkään nimittäin nykyään huomattavasti enemmän pizzasta kylmänä kuin lämpimänä... (Tämä ei päde pizzerioiden pizzoihin vaan itse tehtyihin) Niinpä olen viime aikoina tehnyt pizzaa lähinnä retkievääksi tai evääksi töihin tai muuten vain niin, että se syödään seuraavana päivänä vasta.

Täydellisen pizzapohjan metsästystä olen harrastanut myös viime aikoina ja tällä hetkellä olen tykästynyt tällaiseen:

Pizzapohja
3 dl vehnäjauhoja
2,4 dl durumjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
2,25 lämmintä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vesiöljyseos. Vaivaa kunnolla. Todella kunnolla, tyyliin 10 min. Kohota tunti lämpimässä.  Pizzojen leipomisen ja täyttämisen jälkeen paista 225 C n. 10min.

Viime aikojen löytöihin kuuluu myös keraaminen pizzakivi. Löytö löytyi omasta kaapista. Pizzakivi oli hautautunut sinne kaiken muun alle ja unohtunut täysin. Nyt sitä sitten onkin käytetty. Itse käytän kiveä niin, että laitan sen ensin uuniin lämpiämään n. 10 minuutiksi (jos paistaa pizzan pellillä, niin senkin voi lämmittää etukäteen). Yllä olevasta pohjasta teen yleensä 4 pienempää pizzaa, joita siten yksi kerrallaan paistelen. Kiven lämmittämisen jälkeen siirrän pizzan leivinpaperin kera (laittaisin ilman, jos mulla olis mitään kätevää tapaa saada pizzaläystäke siirrettyä) uuniin ja siellä se sitten saa paistua.

keraaminen pizzakivi

Tämän hetken suosikkitäytteet ovat tällaiset:

pohjalle tomaattikastike (tomaattipyrettä, johon on lisätty yksi valkosipulin kynsi pienistettynä sekä oreganoa)
päälle silputtua sipulia, aurinkokuivattua tomaattia, herkkusieniä ja kirsikkatomaatteja. Tämän jälkeen päälle pisaroittain pestoa ja päällimmäiseksi juustoraastetta.

Kommentit

  1. Oma tekemä pitsa on hyvää myös kylmänä. Kuka jaksaa lämmittää sitä mikrossa, kun siinä ajassa saa jo pari slicea kylmääkin herkkua naamariin :))

    Meillä on pitsakivenä edullisempi vaihtoehto oikealle pitsakivelle, nimittäin Bauhausista ostettu graniittilaatta (pihakiveä oikeesti). Se uuniin ja uuni niin kuumaksi kun saa. Pitsa valmistuu supernopeesti ja pohjasta tulee ihanan rapsakka.

    Hauskaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo mun viimeisin pizzantekele oli oikeesti huomattavasti parempaa kylmänä... Jäähdytin sitä oikein tarkoituksellisesti uunista ottamisen jälkeen :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...