Siirry pääsisältöön

kylmää pizzaa




Mä olen löytänyt itsestäni ihmeellisen puolen. Tykkään nimittäin nykyään huomattavasti enemmän pizzasta kylmänä kuin lämpimänä... (Tämä ei päde pizzerioiden pizzoihin vaan itse tehtyihin) Niinpä olen viime aikoina tehnyt pizzaa lähinnä retkievääksi tai evääksi töihin tai muuten vain niin, että se syödään seuraavana päivänä vasta.

Täydellisen pizzapohjan metsästystä olen harrastanut myös viime aikoina ja tällä hetkellä olen tykästynyt tällaiseen:

Pizzapohja
3 dl vehnäjauhoja
2,4 dl durumjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
2,25 lämmintä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vesiöljyseos. Vaivaa kunnolla. Todella kunnolla, tyyliin 10 min. Kohota tunti lämpimässä.  Pizzojen leipomisen ja täyttämisen jälkeen paista 225 C n. 10min.

Viime aikojen löytöihin kuuluu myös keraaminen pizzakivi. Löytö löytyi omasta kaapista. Pizzakivi oli hautautunut sinne kaiken muun alle ja unohtunut täysin. Nyt sitä sitten onkin käytetty. Itse käytän kiveä niin, että laitan sen ensin uuniin lämpiämään n. 10 minuutiksi (jos paistaa pizzan pellillä, niin senkin voi lämmittää etukäteen). Yllä olevasta pohjasta teen yleensä 4 pienempää pizzaa, joita siten yksi kerrallaan paistelen. Kiven lämmittämisen jälkeen siirrän pizzan leivinpaperin kera (laittaisin ilman, jos mulla olis mitään kätevää tapaa saada pizzaläystäke siirrettyä) uuniin ja siellä se sitten saa paistua.

keraaminen pizzakivi

Tämän hetken suosikkitäytteet ovat tällaiset:

pohjalle tomaattikastike (tomaattipyrettä, johon on lisätty yksi valkosipulin kynsi pienistettynä sekä oreganoa)
päälle silputtua sipulia, aurinkokuivattua tomaattia, herkkusieniä ja kirsikkatomaatteja. Tämän jälkeen päälle pisaroittain pestoa ja päällimmäiseksi juustoraastetta.

Kommentit

  1. Oma tekemä pitsa on hyvää myös kylmänä. Kuka jaksaa lämmittää sitä mikrossa, kun siinä ajassa saa jo pari slicea kylmääkin herkkua naamariin :))

    Meillä on pitsakivenä edullisempi vaihtoehto oikealle pitsakivelle, nimittäin Bauhausista ostettu graniittilaatta (pihakiveä oikeesti). Se uuniin ja uuni niin kuumaksi kun saa. Pitsa valmistuu supernopeesti ja pohjasta tulee ihanan rapsakka.

    Hauskaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo mun viimeisin pizzantekele oli oikeesti huomattavasti parempaa kylmänä... Jäähdytin sitä oikein tarkoituksellisesti uunista ottamisen jälkeen :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr