Siirry pääsisältöön

grillaamista



Viikonloppuna käväisimme reissun kotikotona. Isä on aina tykännyt värkätä käsillään jotain ja kevään aikana pihapiiriimme ilmaantui ensinnäkin uusi grilli sekä grillin alle terassi... Grilli on koottu täysin vanhoista maatalouskoneista, kierrätystä, kierrätystä :). Haastavaksi grillin käytön tekee se, että sitä lämmitetään puilla. Oli yllättävän vaikeaa arvioida, kauanko grillattavat tarvitsevat kypsymisaikaa. Tällä kertaa päädyinkin grillamaan lihat isossa grillissä ja kasvikset sähkögrillissä. Toimi.

Kesän ehdoton grillausherkku on muuten täytetyt herkkusienet. Mä teen niitä ystävältäni M:ltä oppimalla tavalla:

Täytetyt herkkusienet
1 pkt pekonia
tuoreita herkkusieniä pekonien verran (eli 8 tai 9 käsittääkseni)
aurajuustoa
tikkuja

Poista jalat sienistä (mutta säästä ne grillattavaksi kuitenkin) ja täytä aurajuustolla. Kääri ympärille "pakettimaisesti" pekoni (pyri siis saamaan sieni mahdollisimman hyvin piiloon). Kiinnitä tikulla.

Grillaaminen kannattaa aloittaa näillä. Sieniä käristellään, kunnes pekoni alkaa olla sopivan väristä (ei liian rapeaa, mutta selkeästi paistunutta kuitenkin) ja tämän jälkeen ne siirretään jonnekin lämpimään paikkaan odottelemaan. Esim. kaasugrillin ylätasolle tai itse laitoin ne puulämmitteisen grillin yläritilälle. Ja pekonista irronneessa rasvassa onkin hyvä paistaa sitten kasvikset (esim. ne sienistä jääneet jalat, kesäkurpitsaa, paprikaa...)

Kommentit

  1. Onpas hienon näköinen toi grilli! :) Me mennään grilliostoksille vielä tällä viikolla, aika noloa kun grillikausi on vieläkin avaamatta.. Onneksi juhannuksena päästään mun kotikotiin grillaamaan! Iskä osaa sen homman paremmin kuin kukaan. :)

    VastaaPoista
  2. oi, grilliostoksille :)
    Mäkin hankkisin mielelläni kaasugrillin, mutta tyydyn nyt kuitenkin toistaiseksi (tila asettaa rajoituksia) sähkögrilliin...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr