Siirry pääsisältöön

Täytetyt lihapullat ja bataattipyre


Täytetyt lihapullat on vanha vanha resepti, jota ollaan joskus 15 vuotta sitten äidin kanssa harrastettu. Bataattipyre sen sijaan on Meanwhile in Longfield-blogista aika vastikään bongattu. Tästä pääset alkuperäiseen reseptiin.

Mutta siis:
Täytetyt lihapullat
1 prk kermaviiliä
1 dl korppujauhoja (tai leseitä tai kaurahiutaleita)
1 sipuli
öljyä
400g jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
mustapippuria

Sekoita kermaviiliin korppujauhot ja anna turvota n. 15min. Pilko sipuli ja kuullota se öljyssä. Sekoita aineksista lihapullataikina.

1 prk ananasmurskaa
n.100g aurajuustomurua
n. 1rkl kuivattua basilikaa
n. 1dl hienonnettua tuoretta persiljaa

Valuta anansmurska hyvin. Levitä lihapullataikina esim. leikkuulaudan päälle (parissa osiossa). Taputtele se ohueksi levyksi. "Leikkaa" veitsellä levy neliöiksi (yhteensä koko taikinasta tulee ehkä 12 neliötä). Täytä neliöt ananasmurskalla, aurajuustolla, basilikalla ja persiljalla. Taittele neliö täytteen päälle ja yritä pyöritellä kostutetuin käsin lihapullat. Pullista tulee sitten aika isoja.
Paista pannulla kypsiksi.

Bataattipyre
2 bataattia
1-2 sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
öljyä
1 litra vettä
3 rkl kasvisfondia
hieman voita tai oivariinia
suolaa
mustapippuria
n. ½ dl kermaa

Kuori ja pilko pataatit ja sipulit. Bataatit jätin kohtuullisen isoiksi palasiksi, sipulit sen sijaan aika pieneksi... Kuullota kasviksia öljyssä wokkipannulla (tai sitten isossa kasarissa)  muutama minuutti. Lisää vesi (sen verran riittää, että kasvikset peittyvät). Lisää kasvisfondi ja anna kiehua n. 20-30 min. tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Kaada vesi pois ja surauta sauvasekoittimella kasvikset sileiksi. Lisää voi, mausteet sekä kerma. Kerman määrästä on riippuvaista se, kuinka jänkkiä pyreestä tulee. Oman maun ja tuntemuksen mukaan siis...



Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj