Siirry pääsisältöön

Käsillä tekemisen viikonloppu

Viime viikonloppuna kotoilin urakalla (pientä pyörähdystä keskustassa lukuunottamatta) . Leivoin pizzaa pitemmän kaavan mukaan tällä ohjeella. Join teetä (mikä yllätys), luin kirjoja, katselin Criminal Mindseja digiboksilta. Saunoin. Neuloin pipon. Leivoin suklaista daim-piirakka. Oli hyvä ja hidas viikonloppu.


Keltaisen pipon ohjeen bongasin vanhasta Kodin kuvalehdestä
ja ohje oli kyllä mitä mainioin. Pipo valmistui nopeasti
(yhdessä illassa, kun siihen keskittyi) ja ei tarvinnut todellakaan osata mitään hienoja kikkoja. Tupsun valmistaminen aiheutti aluksi hieman päänvaivaa. Onneksi kirjahyllyssäni majailee Iloa tekstiilityöhön 3 - 6 -kirja, josta löytyi havainnolliset ohjeet tupsun tekoon. Tokihan tupsuja olen tehtaillut joskus aika paljonkin, mutta viimeisestä taitaa olla se noin 20 vuotta... oli hieman unohtunut, kuinka pitää toimia. Nyt vain odotellaan sitten, että tulee seuraava pakkasaamu, jotta voin laittaa uuden piponi päähän.

Daim-piirakkaa innostuin leipomaan, kun kaivoin ylitäydestä pakkasestani viime viikolla viimeiset daim-piirakan palat uuden lenkkiystäväni J:n käydessä iltateellä. ...päätin siis täpötäyteen pakkaseen ängetä vielä hieman lisää tavaraa. Daim-piirakan ohjeen olen saanut ystävältäni A:lta vuosia sitten ja tällä piirakalla kyllä hurmaa jokaisen suklaasta pitävän sokerihiiren. Herkullisen epäterveellistä...

reseptin taustalla on hyvin aiheeseen liittyvä kuva....
Daim-piirakka
pohja:
4½ dl sokeria
3 3/4 dl vehnäjauhoja
1½ tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
4½ rkl kaakaojauhetta (kaakaojuomajauhetta)
225 g voita
2 dl vettä
3 munaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva kattilassa ja lisää vesi joukkoon. Kiehauta ja sekoita kuivien aineiden kanssa puuhaarukalla. Lisää munat ja sekoita hyvin. Voitele leivinpaperi, kaada taikina tasaisesti ja paista 175 C n. 20 min.

Kuorrute:
125 g  voita
1 dl sokeria
½ dl siirappia
2 dl kermaa

Keitä aineksia, kunnes seos on saennut (n.20 - 40min). Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle.

Päälle:
200g suklaata
4 rkl öljyä
1 pss daim-rakeita

Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää siihen öljy. Levitä jäähtyneen kuorrutteen päälle. Ripottele päälle daim-rakeita ja anna jähmettyä kunnolla ennen paloiksi leikkaamista.



p.s. olen löytänyt iltojeni iloksi Rebekka Karijordin:


Kommentit

  1. Suloinen pipo! Väri on tosi söde.

    Piirakka kuulostaa aika ihanan sokeriselta, resepti on otettava siis talteen. :P

    VastaaPoista
  2. Ihana kirjoitus!
    Sulle on mun blogissa tunnustus. :)
    http://petranmaailma-kivoijutui.blogspot.fi/2012/11/tunnustus.html

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj