Siirry pääsisältöön

Paastoamista

Katsoin viime viikonloppuna Yle Areenasta BBC:n dokkarin: Syö, paastoa ja elä pitempään. Dokkari pisti kovasti ajattelemaan. Periaatteessa en tykkää ollenkaan "helpoista ratkaisuista" kuten "tee näin, laihdu helposti", "tee näin, elä pitempään". MUTTA jotenkin tässä dokkarissa saatiin esitettyä asiat mun mielestä järkevästi. Harmillista kyllä, dokkarin näyttöaika umpeutui jo, mutta youtubesta löytyi tällainen lyhyt video aiheesta (ja samalla pienenpientä(...) markkinointia)
Dokumentissa tutkittiin erilaisia tapoja parantaa veriarvoja ja näin ollen myös tapoja pidentää elinaikaa. Tutkimukset perustuivat rotilla tehtyihin kokeisiin, jossa kalorimäärää vähentämällä rottien elinikä piteni (sama on havaittu joidenkin nälkävuosien aikana muutamia satoja vuosia sitten. Kun ruoan määrä väheni ihmisten elinikä saattoikin nousta).Kantavana ajatuksena on, kun kaloreiden määrää rajoitetaan, niin kroppaa menee ns. itsepuolustusmoodiin. Tällöin kroppa alkaa korjaamaan vaurioita ja taistelemaan IGF 1- kasvuhormonin muodostumista vastaan. IGV 1- kasvuhormoni on liitetty syöpiin ja diabetekseen, joten sitä vähentämällä nämäkin sairaudet kenties vähenevät.

Muutaman työkaverin kanssa päätettiin sitten kokeilla Michael Mosleyn tapaa. Eli paastoa 2 päivää viikossa (syö n. 500 kilokaloria per päivä) ja muuten syö ja juo normaalisti. Michael Mosleyn veriarvot paranivat tällä tavalla ja hän myöskin laihtui selkeästi. No, meidän veriarvoista ei mitään tietoa ole, ja kukaan meistä ei myöskään tavoittele laihtumista. Mutta jos olo pysyy tällä tavalla hyvänä (tai kenties jopa paranee) niin ei tässä tuskin mitään häviä. Lisäksi jos tällainen paastoaminen lisää hyviä elinvuosia, niin kokeilu kannattaa.

Ensimmäinen paastopäivä oli erittäin, sanotaanko, mielenkiintoinen. Psyykkinen nälkä iski koko ajan.... Söin töissä n. 500 kilokalorin lounaan ja muuten elin päivän vedellä + vihreällä teellä. Ja nälkä oli käytännössä koko ajan... Myös silloin, kun en normaalistikaan syö. Yllättävää kyllä, nukahdin kuitenkin tosi helposti ja en herännyt yöllä siihen, että on nälkä (olin aivan varma, että klo 03.00 hiippailen jääkaapille...). Ja aamulla oli itse asiassa tosi virkeä ja energinen olo. Ei ollut edes pahemmin nälkä.
Eilen oli sitten toinen paastopäivä ja söin kevyen aamupalan ja myöhäisen lounaan. Tämän jälkeen jälleen vettä ja teetä. Illalla nälkä iski suhteellisen kovana, mutta kuitenkin siedettävänä. Hieman kaipailin kaikkia mahdollisia herkkuja, joita kaapeissa oli... Jälleen nukahdin illalla kuitenkin tosi helposti enkä herännyt yöllä kertaakaan. Aamulla ei jälleen ollut oikeastaan ollenkaan nälkä.

Nyt on tarkoitus jatkaa tätä 5+2 -paaston kokeilemista. Tosin saattaa käydä niin, että joinakin viikkoina en saa haalittua kasaan kuin yhden paastopäivän. Lisäksi päätin seuraavaksi kokeilla paastoamista niin, että söisin aamulla minimaalisen aamupalan ja lounaan sijasta kevyen päivällisen n. klo 17. Jos se vaikka hieman helpottaisi illan nälkää. Lisäksi töissä on päivisin aina niin kiire, ettei ehdi ajatella (toivottavasti) sitä lounaan puuttumista.

Kommentit

  1. Ai sä päätit kokeilla tätä? Huippua! Muakin kiinnostaisi kamalasti, mutta työpaikalla tarjottava lounas on aika paha pala mulle.. Viikonloppuna on aivan turha edes haavailla paastosta, mutta hitsi muakin kiinnostaisi kokeilla!

    Mutta ehkäpä mä jossain välissä kanssa kokeilan, dokkari oli kyllä sen verran uskottava, että sai tosiaan ajattelemaan.

    Tsemppiä sulle!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu... Ja täytyy sanoa, että kolmas paastopäivä oli jo huomattavasti helpompi kuin edelliset 2. Tällä viikolla tosin ainokainen paastopäivä on jo pidetty, koska kaikkina muina on tiedossa ruokaa ihan liikaakin...

      Poista
  2. Mäkin katsoin tuon dokkarin ja oli kyllä aika mielenkiintoinen juttu. Nykyään teen niin, että maanantait ja tiistait ovat terveysruokapäiviä (ei lainkaan herkkuja), ke-to syön terveellisesti, mutta pienet herkut sallittuja (esim. yksi makea päivässä tai ulkona syömistä tms.) ja sitten pe-su saa vähän myös herkutella, mutta ei koko kolmea päivää ihan mitä vaan. Dokkarin jälkeen mietin, että voisin kokeilla joskus maanantaisin ja tiistaisin syödä vielä vähemmän ja terveellisemmin. Tosin varsinainen paasto ei minulle sovi, olen joskus nimittäin kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuokin systeemi kuulostaa aika hyvältä :). Mulle tää paastoamissysteemi sopii myös siinä mielessä, että näin voin joka viikko erikseen päättää paastopäivät (ja kun teen päätöksen yhdessä työkaverin kanssa, niin niistä päivistä tulee pidettyäkin kiinni). Syöminen kun tuntuu olevan hirveesti kiinni siitä, että mihin oon menossa ja kenen kanssa. ...pitäisi tosin ehkä joskus hankkia jotain menoja (muitakin kuin kävelylenkkejä + jumppia), joihin ei liittyis syöminen enemmän tai vähemmän....

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj