Siirry pääsisältöön

Lohipastramia ja waldorfin salaattia

Boulevar Socialissa ihastuin lohipastramiin, joten varasin kalataitoisen ystäväni valmistaan kyseistä herkkua kanssani. Aikansa se kesti, mutta vihdoin ja viimein resepti on testattu.

Lohipastrami
600g lohifilettä (paksummasta päästä)
karkeaa merisuolaa
n. 2tl jauhettua juustokuminaa 
n. 2tl rouhittua mustapippuria
n. 2 tl rouhittua roseepippuria

Poista lohifileestä nahka, ruodot ja rasva. Leikkaa lohi pitkittäin ruotoviivan suuntaisesti neljäksi tangoksi (tai useammaksikin). Mausta tangot merisuolalla ja kääri tiukasti kelmuun. Anna maustua jääkaapissa n. tunnin ajan. Poista kelmu ja suola. Sekoita mausteet keskenään. Levitä aina osa mausteista esim. leivinlaudalle. Paista lohitanko kerrallaan kuivalla, kuumalla pannulla noin 10 sekuntia eri puolilta (oikeastaan kierität kalaa pannulla). Kierittele paistettu lohitanko mausteissa ja kääri se tiukasti kelmuun.  Anna lohitankojen maustua jääkaapissa n. 4 tuntia (vuorokausikin käy). Kiireisenä voit hoitaa tämän myös laittamalla lohitangon pakastimeen tunniksi. 
Poista kelmu ja leikkaa viipaleiksi.

Lohipastrami oli ihan hyvää yksikseenkin, mutta waldorfin salaatin (joka ei niinkään ollut hyvää yksikseen) kanssa se oli suorastaan täydellistä.

Waldorfn salaatti 
1 mukulaselleri
2 omenaa
100g ananasta 
 ½ dl majoneesia
1 rkl kermaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa, valkopippuria
½ dl rouhittua saksanpähkinää

Pese selleri hyvin. Kuori ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi (itse lintsasin tästä vähän, mutta ohuemmat ois ollut luultavasti parempia). Kiehauta suikaleet ja anna kypsyä melkein kypsiksi (tähän ei mene kauhean kauaa). Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa samankokoisiksi kuin sellerit. Paloittele ananas pieneksi. Mausta majoneesi suolalla ja valkopippurilla, ohenna se kermalla ja sitruunamehulla. Sekoita kaikki ainekset keskenään salaatiksi. Anna maustua jääkaapissa n. ½ tuntia tai kauemminkin.
















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr