Lihattomasta lokakuusta on tässä lähipäivinä kuulunut vähän joka tuutista. Itse syön yleisesti ottaen aika vähän lihaa. Ruokavalioni on kasvispainotteista, mutta pyrin syömään 1-3 kertaa viikossa lihaa, jotta saan kaikki tarpeelliset ravintoaineet (koska olen laiska, en ole saanut aikaiseksi selvittää, kuinka saisin kasviksilla hoidettua samat ravintoaineet. Lisäksi hyvä pihvi on vain hyvä pihvi...). Lihattoman lokakuun kunniaksi päätin kuitenkin viettää kasvispainotteisen lokakuun. Päätin testata ainakin kymmentä uutta kasvisruokareseptiä ja ilahduttaa samalla lähipiiriäni myös kasvisruoilla. Ensimmäiseksi testiin pääsi hieman erilainen kantarellirisotto (siis erilainen aikaisemmin tekemiini... tämä oli aika helppo aloitus, myönnettäköön...) , joka osoittautui oikein oivalliseksi.
Kantarellirisotto
Kantarelleja sopiva määrä
(itse otin pakkasesta pakastamiani (+ paistamiani) n. reilun nyrkin verran)
2 salottisipulia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
n. 7dl kasvislientä
tuoretta timjamia (n.½ dl)
suolaa
mustapippuria
1 - 2 dl parmesaania
persiljaa (n.1 dl)
Jos sienet on paistamatta, paista ne vaikkapa voissa. Nosta sienet syrjään. Kuullota pilkottuja sipuleita (kaikki erilaiset siis) öljyssä. Lisää risottoriisiä ja jatka kuullottamista + sekoittelua kunnes riisi on hieman läpikuultavaa. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää sekaan silputtu timjami. Tämän jälkeen rupea lisäämään sekaan kasvislientä. Lisää sitä pieni määrä (ehkä desilitra) kerrallaan ja sekoittele suhteellisen ahkerasti. Tässä vaiheessa pannun ei tarvitse olla enää tulikuuma. Anna kasvisliemen aina imeytyä riisin sekaan ennen seuraavan satsin lisäämistä. Maistele ja testaile välillä riisin kypsyysastetta. Risoton ollessa oikean kypsyistä lisää sekaan suolaa, mustapippuria, raastettua parmesaania sekä silputtu persilja. Sekoita ja lisää vielä tarvittaessa kasvislientä. Risoton kuuluu olla suhteellisen nestemäistä.Älä siis keitä sitä liian kuivaksi. Älä myöskään keitä riisiä ylikypsäksi.
Ja jos et vielä tiennyt, niin risoton tekeminen on oikeasti aika helppoa, kannattaa siis kokeilla :)
Kantarellirisotto
Kantarelleja sopiva määrä
(itse otin pakkasesta pakastamiani (+ paistamiani) n. reilun nyrkin verran)
2 salottisipulia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
n. 7dl kasvislientä
tuoretta timjamia (n.½ dl)
suolaa
mustapippuria
1 - 2 dl parmesaania
persiljaa (n.1 dl)
Jos sienet on paistamatta, paista ne vaikkapa voissa. Nosta sienet syrjään. Kuullota pilkottuja sipuleita (kaikki erilaiset siis) öljyssä. Lisää risottoriisiä ja jatka kuullottamista + sekoittelua kunnes riisi on hieman läpikuultavaa. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää sekaan silputtu timjami. Tämän jälkeen rupea lisäämään sekaan kasvislientä. Lisää sitä pieni määrä (ehkä desilitra) kerrallaan ja sekoittele suhteellisen ahkerasti. Tässä vaiheessa pannun ei tarvitse olla enää tulikuuma. Anna kasvisliemen aina imeytyä riisin sekaan ennen seuraavan satsin lisäämistä. Maistele ja testaile välillä riisin kypsyysastetta. Risoton ollessa oikean kypsyistä lisää sekaan suolaa, mustapippuria, raastettua parmesaania sekä silputtu persilja. Sekoita ja lisää vielä tarvittaessa kasvislientä. Risoton kuuluu olla suhteellisen nestemäistä.Älä siis keitä sitä liian kuivaksi. Älä myöskään keitä riisiä ylikypsäksi.
Ja jos et vielä tiennyt, niin risoton tekeminen on oikeasti aika helppoa, kannattaa siis kokeilla :)
Kommentit
Lähetä kommentti