Siirry pääsisältöön

Punajuuririsotto

Kasvisruokakokeilut jatkuvat. Tosin myönnettäköön, että tätä risottoa on syöty niin yksistään kuin kanan kanssa ja kerran myös pihvien kanssa....  Mutta uusi kokeilu kuitenkin ja kasvisruokaakin. Ja yksistäänkin tämä toimii vallan kivasti.
Tällä ohjeella risottoa tulee paljon. 2 henkeä näytti syövän siitä ainakin 4 kertaa...  Ohjeen voi kuitenkin ihan hyvin puolittaakin.
Ja jälleen kerran ruoka ei näköjään ollut kaikkein kuvauksellisin.

Punajuuririsotto

1 kg raakoja punajuuria
3 sipulia
oliiviöljyä
n.7dl risottoriisiä
punajuurten keitinliemi
n. 2dl punaviiniä
iso pala parmesaanijuustoa raastettuna
suolaa (ja hieman mustapippuria)

Kuori punajuuret ja keitä ne (ja tässähän kuluu aikaa sitten melkein tunti. Tämän voi ihan hyvin tehdä vaikkapa edellisenä päivänä). Älä missään nimessä heitä keitinvettä pois. Punajuurien jäähdyttyä raasta ne karkeaksi raasteeksi. Silppua sipuli ja kuullota kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista. Riisin pitäisi muuttua hieman läpikuultavaksi, mutta se ei saa palaa. Rupea lisäämään punajuurien keitinlientä n. 1dl kerrallaan. Anna risoton porista pienellä lämmöllä ja aina nesteen imeydyttyä riisiin, lisää nestettä.  Tämän jälkeen lisää punaviini. Jos risotto ei vaikuta tarpeeksi nestemäiseltä, lisää siihen vettä. Keittele, kunnes riisi on kypsää. Lisää raastetut punajuuret, raastettu parmesaani sekä suola. Sekoittele hyvin ja maista, että risotossa on tarpeeksi suolaa. Jos risotto ei ole tarpeeksi valuvaa, voit tässäkin vaiheessa lisätä lisää nestettä.

Nauti parmesaanin kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr