Siirry pääsisältöön

Sunnuntairetkellä


Sunnuntaina oli jälleen retkipäivä. Tällä kertaa retkeilin ystäväni J:n kanssa Tarvaspäähän. Ystäväni J:n kanssa olemme usein vallan kultturelleja (no ei oikeesti, mutta me tykätään kyllä käydä paljon taidenäyttelyissä) tai sitten vallan sporttisia (no, tämäkään ei kyllä sovi muhun... mutta mä tykkään käydä J:n kanssa lenkillä). Sunnuntaina yhdistimme nämä molemmat ja reippailimme höpötellen Leppävaarasta Tarvaspäähän, jossa sijaitsee siis Gallen-Kallelan museo.

Gallen-Kallelan museo on ollut vierailukohdelistallani
n. 10 vuotta ja nyt vihdoin ja viimein sinne tosiaan pääsin... Tällä hetkellä museossa on  Värivalokuvia enne värifilmiä - näyttely, jossa on venäläisen Sergei Produkin-Gorskin ottamia kuvia. Kuvat on otettu 1900-luvun alussa, jolloin värifilmiä ei tosiaan vielä ollut. Produkin-Gorski ottikin eriväristen (Red, Green, Blue = RGB) suodattimien läpi aina  kolme kuvaa samasta kohteesta. Kuvat olivat silti mustavalkoisia, mutta harmaan sävyt olivat erilaisia. Tämän jälkeen seurasi muutama vaihe vielä ja sen jälkeen kuvat heijastettiin kolmella eri projektorilla valkokankaalle, jolloin kuva olikin oikeissa alkuperäisissä väreissä. Näyttelyyn näistä Produkin-Gorskin alkuperäisistä negatiiveista (tai positiiveista, en ole nyt enää aivan varma) on vedostettu painotekniikalla värikuvat. Ja eipä kyllä uskoisi niiden olevan 1900-luvun alusta. Näyttely oli mielenkiintoinen tämän kyseisen tekniikan takia, itse kuvat eivät herättäneet suuria tunteita. Produkin-Gorski pyrki kuitenkin nimenomaan taltioimaan Venäjän kulttuuria. Hän ei pyrkinyt saamaan kuviin mitään erikoista tunnelmaa tai tekemään niistä ylipäätänsä taiteellisia.

Jos olisin suunnannut Gallen-Kallelaan jonakin muuna päivänä tai kellonaikana, en todellakaan olisi oppinut näitä asioita. Mutta Gallen-Kallelassa on sunnuntaisin klo 13.00 yleisöopastus (kuuluu museolipun hintaan), joka oli kyllä mainio. Eikä muuten oltu ainoita, jotka olivat museossa kyseisenä ajankohtana.

Museoinnin jälkeen oli erittäin kätevä kipittää pihamaan poikki Tarvaspään kahvilaan. Teen ja piirakan nauttimisen jälkeen kävelimme vielä lähiympäristössä ihastellen syksyn mielettömiä värejä. Olipas mukava sunnuntai.

p.s. Gallen-Kallelassa kannattaa kiivetä portaat ylös asti. Näkymät on kivat ja itse rakennus on myös tutustumisen arvoinen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj