Siirry pääsisältöön

Sunnuntairetkellä


Sunnuntaina oli jälleen retkipäivä. Tällä kertaa retkeilin ystäväni J:n kanssa Tarvaspäähän. Ystäväni J:n kanssa olemme usein vallan kultturelleja (no ei oikeesti, mutta me tykätään kyllä käydä paljon taidenäyttelyissä) tai sitten vallan sporttisia (no, tämäkään ei kyllä sovi muhun... mutta mä tykkään käydä J:n kanssa lenkillä). Sunnuntaina yhdistimme nämä molemmat ja reippailimme höpötellen Leppävaarasta Tarvaspäähän, jossa sijaitsee siis Gallen-Kallelan museo.

Gallen-Kallelan museo on ollut vierailukohdelistallani
n. 10 vuotta ja nyt vihdoin ja viimein sinne tosiaan pääsin... Tällä hetkellä museossa on  Värivalokuvia enne värifilmiä - näyttely, jossa on venäläisen Sergei Produkin-Gorskin ottamia kuvia. Kuvat on otettu 1900-luvun alussa, jolloin värifilmiä ei tosiaan vielä ollut. Produkin-Gorski ottikin eriväristen (Red, Green, Blue = RGB) suodattimien läpi aina  kolme kuvaa samasta kohteesta. Kuvat olivat silti mustavalkoisia, mutta harmaan sävyt olivat erilaisia. Tämän jälkeen seurasi muutama vaihe vielä ja sen jälkeen kuvat heijastettiin kolmella eri projektorilla valkokankaalle, jolloin kuva olikin oikeissa alkuperäisissä väreissä. Näyttelyyn näistä Produkin-Gorskin alkuperäisistä negatiiveista (tai positiiveista, en ole nyt enää aivan varma) on vedostettu painotekniikalla värikuvat. Ja eipä kyllä uskoisi niiden olevan 1900-luvun alusta. Näyttely oli mielenkiintoinen tämän kyseisen tekniikan takia, itse kuvat eivät herättäneet suuria tunteita. Produkin-Gorski pyrki kuitenkin nimenomaan taltioimaan Venäjän kulttuuria. Hän ei pyrkinyt saamaan kuviin mitään erikoista tunnelmaa tai tekemään niistä ylipäätänsä taiteellisia.

Jos olisin suunnannut Gallen-Kallelaan jonakin muuna päivänä tai kellonaikana, en todellakaan olisi oppinut näitä asioita. Mutta Gallen-Kallelassa on sunnuntaisin klo 13.00 yleisöopastus (kuuluu museolipun hintaan), joka oli kyllä mainio. Eikä muuten oltu ainoita, jotka olivat museossa kyseisenä ajankohtana.

Museoinnin jälkeen oli erittäin kätevä kipittää pihamaan poikki Tarvaspään kahvilaan. Teen ja piirakan nauttimisen jälkeen kävelimme vielä lähiympäristössä ihastellen syksyn mielettömiä värejä. Olipas mukava sunnuntai.

p.s. Gallen-Kallelassa kannattaa kiivetä portaat ylös asti. Näkymät on kivat ja itse rakennus on myös tutustumisen arvoinen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr