Siirry pääsisältöön

Vohveli-iltoja

Kodin Kuvalehdessä oli tässä joku aika sitten ohjeita erilaisiin vohveleihin. Jo lehteä lukiessa päätin, että vohveli-illan pidän vielä minäkin. Hain ex:ltä vohveliraudan lainaan (tosin sovimme myöhemmin, että laina voi olla ikuinen.... ex:n vohveliraudan käyttö ei ole ollut huimaa, niin kuin ei ollut munkaan aiemmin) ja päädyin pienessä päässäni tekemään blinivohveleita. MUTTA ehdin sitten hukata lehden. Se hävisi salaperäisesti ja sitä ei löytynyt kummastakaan asunnosta, missä aikaani vietän. Onneksi ihana työkaverini pelasti pinteestä ja toi lehden lainaan. Ja tadaa, blinivohvelit pääsivät kuin pääsivätkin kokeiluun. Ja herkullisiahan niistä tulikin. Ensimmäisenä vohveli-iltana lisukkeeksi valmistui mätitäyte ja seuraavana iltana kokeiluun pääsi Kodin Kuvalehden porotäyte. Herkullisia olivat kummatkin.

Blinivohvelit (Kodin kuvalehti 2013)
4 dl kermaviiliä
20 g hiivaa
2 tl sokeria
2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 valkuaista
2 dl maitoa
½ dl sulatettua voita
2 keltuaista
1½ tl suolaa

Lämmitä kermaviili kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri ja puolet jauhoista. Kohota taikinaa huoneenlämmössä liinan alla reilut 30 minuuttia. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (kun käännät kulhon ylösalaisin, vaahto ei tipahda). Lämmitä maito (ei kiehuvaksi, mutta lämpimäksi). Lisää taikinaan maito, voisula, keltuaiset, loput jauhot ja suola. Sekoita kunnolla. Kääntele valkuaisvaahto sekaan.
Voitele kuuma vohvelipannu voilla ja paista vohveleita. Jos haluat rapeita vohveleita, älä pinoa vohveleita päällekkäin. Toisaalta itselleni maistuvat paremmin hieman pehmenneet vohvelit.

Mätitäyte
1 prk mätiä
1 prk smetanaa
1 punasipuli

Sekoita ainekset keskenään. Siinäpä se...

Porotäyte (Kodin Kuvalehdestä (2013) mukailtu)
100g kylmäsavuporoviipaleita silputtuna pieneksi
1 prk kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 omena raastettuna
1 tl sinappia
1 dl persiljasilppua

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua seuraavaan päivään.Tämä on tärkeää, täyte ei ollut ollenkaan niin täydellistä samana päivänä. Hyvää kannattaa odottaa. Niin mekin teimme.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj