Siirry pääsisältöön

Vohveli-iltoja

Kodin Kuvalehdessä oli tässä joku aika sitten ohjeita erilaisiin vohveleihin. Jo lehteä lukiessa päätin, että vohveli-illan pidän vielä minäkin. Hain ex:ltä vohveliraudan lainaan (tosin sovimme myöhemmin, että laina voi olla ikuinen.... ex:n vohveliraudan käyttö ei ole ollut huimaa, niin kuin ei ollut munkaan aiemmin) ja päädyin pienessä päässäni tekemään blinivohveleita. MUTTA ehdin sitten hukata lehden. Se hävisi salaperäisesti ja sitä ei löytynyt kummastakaan asunnosta, missä aikaani vietän. Onneksi ihana työkaverini pelasti pinteestä ja toi lehden lainaan. Ja tadaa, blinivohvelit pääsivät kuin pääsivätkin kokeiluun. Ja herkullisiahan niistä tulikin. Ensimmäisenä vohveli-iltana lisukkeeksi valmistui mätitäyte ja seuraavana iltana kokeiluun pääsi Kodin Kuvalehden porotäyte. Herkullisia olivat kummatkin.

Blinivohvelit (Kodin kuvalehti 2013)
4 dl kermaviiliä
20 g hiivaa
2 tl sokeria
2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 valkuaista
2 dl maitoa
½ dl sulatettua voita
2 keltuaista
1½ tl suolaa

Lämmitä kermaviili kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri ja puolet jauhoista. Kohota taikinaa huoneenlämmössä liinan alla reilut 30 minuuttia. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (kun käännät kulhon ylösalaisin, vaahto ei tipahda). Lämmitä maito (ei kiehuvaksi, mutta lämpimäksi). Lisää taikinaan maito, voisula, keltuaiset, loput jauhot ja suola. Sekoita kunnolla. Kääntele valkuaisvaahto sekaan.
Voitele kuuma vohvelipannu voilla ja paista vohveleita. Jos haluat rapeita vohveleita, älä pinoa vohveleita päällekkäin. Toisaalta itselleni maistuvat paremmin hieman pehmenneet vohvelit.

Mätitäyte
1 prk mätiä
1 prk smetanaa
1 punasipuli

Sekoita ainekset keskenään. Siinäpä se...

Porotäyte (Kodin Kuvalehdestä (2013) mukailtu)
100g kylmäsavuporoviipaleita silputtuna pieneksi
1 prk kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 omena raastettuna
1 tl sinappia
1 dl persiljasilppua

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua seuraavaan päivään.Tämä on tärkeää, täyte ei ollut ollenkaan niin täydellistä samana päivänä. Hyvää kannattaa odottaa. Niin mekin teimme.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...