Saaristolaisleipä on jo pitkään kuulunut ehdottomasti mun lempileipiin. Pari viikkoa sitten ystäväni P:n vinkkauksesta vihdoin ja viimein tein sitä itse. Ja kannatti :). Leivästä tuli hyvää ja sen tekeminen oli helppoa. Aikaa siihen meni aika kauan, mutta mitään ihmeellisiä taitoja ei tarvittu. Tälläkin hetkellä leipätaikina on kohoamassa, jotta siitä voidaan tehdä huomiselle eväsretkelle eväitä.
Resepti on Hellapoliisin, mutta tässä se myös kopioituna:
Saaristolaisleipä, eli Nauvon limppu
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa, tai leipäsiirappia (oikein makeasta leivästä pitävä voi lisätä siirapin määrää vielä desilitralla)
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä-, tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
leivän voiteluun:
1 rkl siirappia
3 rkl vettä
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva.
Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
Anna kohota noin 1 1/2 tuntia.
Voitele leipävuoat voisulalla tai margariinilla.
Jaa taikina kolmeen reilu litran vetoiseen leipävuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 2 tuntia.
Voitele paiston loppuvaiheessa leivät siirappi-vesiseoksella.
Kumoa ja jäähdytä liinan alla.
Itse säilytin leipää pöydällä muovipussissa siihen asti, että se oli syöty (ja siihen ei kyllä mennyt kovin montaa päivää) ja tätä voisi aivan hyvin laittaa pakkaseenkin. Ja ihaninta tämä oli mielestäni vielä lämpimänä.
Kommentit
Lähetä kommentti