Siirry pääsisältöön

Vappua

Tätä vappua miettiessäni (kun multa useaan
otteeseen kysyttiin, että mitä mun vappujuttuja mä haluaisin tässä vapussa olevan) tajusin, ettei mulla tosissaan ole ollut minkäänlaista kaavaa vapun vietossa. Olen viettänyt pari opiskelijavappua, hengannut kavereilla, grillannut kotona, grillannut kaverilla, ollut ulkomailla, käynyt piknikillä, ollut keikalla, hengannut kotona.... Mun vappuun ei oo myöskään kuulunut mitään erityisiä ruokia. Oon saattanut grillata tai sitten en. Oon ostanut kaupasta jonkun simapullon kokeiluun tai sitten en (tosin jos oon ollut kotikotona vappuna, niin sitten sima on ehdottomasti kuulunut vappuun. Itse tehty). Oon juonut skumppaa tai sitten en... Nakkeja ja perunasalaattia en oo ikinä vappuna harrastanut (kuuluuko ne ees vappuun vai sotkenko johonkin muuhun?).

Tämäkin vappu oli taas erilainen kuin aiemmat.Tehtiin munkkeja, jotka olivat yllättävän helppoja ja yllättävän hyviä. Tämä oli siis ihmeellistä, koska meidän munkinpaistoryhmä oli nooh, aika kokematon. Yksi ei ollut koskaan eläissään tehnyt munkkeja. Yksi oli tehnyt munkkeja viimeksi 16 vuotta sitten (minä). Yksi (teini) oli tehnyt niitä vuosi sitten köksän tunnilla. Mutta näillä mentiin ja hyvin onnistui. Tehdäänpä ehkä uudestaankin.. :)

Vappupäivänä heräsimme sitten kukonlaulun aikaan ja pakkasimme koko konkkaronkan autoon ja suuntasimme satamaan ja sieltä Tallinnaan. Yllättävää kyllä, autokansi oli aivan täynnä. Ei oltu näköjään ainoita, jotka oli päättänyt viettää Virossa vappua. Ehkä pidennetty viikonloppu saattoi myös vaikuttaa asiaan...  Tallinnassa käytiin Kalev Spassa (oikein toimiva kylpylä lapsiperheille ja aikuisillekin löytyi lämpimiä porealtaita) ja sitten hengattiin kaupungilla. Harmiksemme päivä oli kylmin, mitä vähään aikaan oli ollut... Vähän paleli ulkona... Mutta urheasti me silti etsittiin hieman uusia paikkoja itselle. Käytiin ekaa kertaa Neitsitornin (Neitsyttorni) luona. Ikävä kyllä Neitsitorni oli suljettuna, mutta paikka oli ihan käymisen arvoinen joka tapauksessa.  Läheltä pääsi myös kiipeämään muurille, jossa oli pienoinen kahvila (joka oli ikävä kyllä aivan järkyttävän hintainen, ei käyty kuin kääntymässä). Maisemat olivat kuitenkin kivat ja portaat aika jännät...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr