Siirry pääsisältöön

Iltapäivätee

Aikanaan lukupiirissämme vietimme kello viiden teehetkeä. Jo tällöin pistin korvan taakse ajatuksen iltapäiväteestä ja Anna & Fanny Bergenströmin Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla -kirjasta. Kirja tuli haettua lainaan jo aikoja sitten (ja nolottaa myöntää, mutta olen uusinut sitä todella monta kertaa... Olisikohan jo aika hankkia oma?) ja sitä on selailtu ahkerasti. Kirja on kuviltaan ja teksteiltään ihastuttava ja reseptitkin vaikuttavat hyviltä. Nolottaa myöntää osa 2: en sitten kuitenkaan ole hirveän montaa reseptiä kokeillut...

Mutta eräs kesäiltapäivä sitten kaivelin kirjasta esille Tee-osion ja päätin valmistaa meidän sekavalle poppoolle (tällä erää kaksi aikuista ja kaksi teiniä) iltapäiväteetä. Sen verran jo jouduin taipumaan aikataulusta, että kello viideksi, tällä aterialla ei ollut mitään mahdollisuuksia (a. se ei ois ollut valmis. b. väki ei ois ollut vielä paikalla.). Ja loppujen lopuksi kävi niinkuin meidän taloudessa useimmiten, ruoka venähti aika myöhäiseen ja iltapäiväteestä tulikin iltatee (mutta herkut olivat samat), joka nautittiin klo 21.45.

Meidän iltateellä nautittiin lohivoileipiä sekä kurkkuvoileipiä. Ideana näissä pienissä leivissä on, että täytettä laitetaan ohuelti ja leivistä leikataan reunat pois. Täyttämisen jälkeen leivät puolitetaan (tai tehdään kolmioiksi) ja laitetaan kelmun sisällä muhimaan jääkaappiin 3 - 4 tunniksi. Kurkkuleivissä mulla ei ollut täytteinä muuta kuin voita ja kurkkua. Lohileivissä philadelphia-juustoa, kylmäsavulohta, kurkkua ja tilliä. Syödessämme havaitsimme, että mitä hötömpää leipää, sitä parempia leivät oli. Höttöleipä = vehnäleipä, jossa ei ole mitään terveellisemmän suunnan lisäyksiä.
 Voileipien lisäksi oli sitten skonsseja. Tämä resepti on suoraan Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla -kirjasta ja skonsseista tuli aivan törkeen hyviä.

Skonssit 
6½ - 7 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 dl paksua kreikkalaista jogurttia (itse käytin turkkilaista)
1 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jogurtti ja vesi. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se neljään osaan. Muotoile palat jauhotetuin käsin suunnilleen pyöreiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Taputtele palat litteiksi käsin (yhden leipäsen halkaisija on suunnilleen 10 cm. Ei siis hirveän litteäksi). Leikkaa jauhotetulla tylsällä veitsellä kukkin pala ristikkäisillä viilloilla neljään osaan. Paista 250 asteessa uunin keskiosassa 10 - 12 min. Murra skonssit irti toisistaan ja tarjoa vastapaistettuina.

Me söimme skonsseja hillon ja kermavaahdon kera, mutta toki suolainenkin täyte toimii.

Ystäväni T:n kanssa muuten joimme suunnilleen samalla konseptilla iltapäiväteetä tällä viikolla luonani. Tällä kertaa klo 16.45. :). Ennen teetä nautimme myös herkulliset smoothiet, mutta niistä myöhemmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj