Siirry pääsisältöön

syysaurinkoa


Huolimatta siitä, että aamuisin on kamalan pimeää, on syksy aika kiva vuodenaika. Varsinkin tällainen syksy, kun ei sada tai tihkuta koko ajan vettä. Koska huomisesta eteen päin on ilmeisesti sadetta luvassa, niin tänään pitää nauttia vielä ihanasta aurinkoisesta syysiltapäivästä.

Siispä töiden jälkeen kotiin päästyäni sujautin kameran kaulaan ja suuntasin ulos ottamaan hieman syyskuvia. Syyskuvien ottamista ei näköjään pidä suunnitella etukäteen. Monena päivänä mun piti suorittaa tämä operaatio (kerran jopa kannoin kameraa repussa koko päivän mukana varautuakseni iltapäivään ja kuvien ottamiseen), mutta aina oli sitten kuitenkin hämärää tai sateista tai kiire tai muuten vain ei onnistunutkaan. Tänään kuvien ottaminen ei ollut mun things to do -listalla (koska sillä ei ollut töiden jälkeen mitään. Tai no ruoan laitto illalla. Mutta ei mitään muuta. Ihana päivä!) ja niinpä kävi, että heti osui kerrassaan oivallinen sää.

Kuvaushetken jälkeen keitin teetä ja nyt istun teen (Japanilainen kirsikka - nam) kera nauttimassa lampimaisemista ja auringon paisteesta parvekkeella. Taidanpa hetken päästä lisätä yhtälöön vielä kirjan.

Elo-syyskuussa parveke eli jostain syystä hiljaiseloa. Grillasimme muutaman kerran täällä, mutta muuten ei tullut edes istuskeltua ja lueskeltua parvekkeella. Mutta heti kun lokakuu alkoi vaihtui moodi. Hämmentävää. Hankin muutaman callonan ja virittelin tunnelmavalopallurat niiden ympärille. Nyt voi illan pimennyttyäkin istua partsilla lukemassa (viinilasin kera).

Seuraava projekti onkin säätää herätyslamppu jälleen herätyskuntoon. Aamuisin heräily on aiempina talvina onnistunut aika mukavasti, kun päivä on alkanut, keinotekoisesti tosin, sarastaa. Huomenna siis kenties aamu ei ole niin pimeä kuin tänään.

Keväällä meidän lähilampi oli joutsenien suosiossa. Kesällä niitä ei näkynyt, mutta selkeästi olemme näin syksyisinkin muuttoreitin varrella. Joutsenpariskuntia on lammella näkynyt jo useampana päivänä ja joutsenten huutelu kuuluu nytkin. Lähestyvän talven merkkejä siis.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr