Siirry pääsisältöön

Ensimmäinen adventti ja piparit


No niin, nyt se joulun odotus voidaan sitten virallisesti aloittaa. Tosin myönnettäköön, että tässä huushollissa on otettu ihan pieniä varaslähtöjä jo joulun juttuihin. Talouteemme ei kuulu yhtään ylijouluihmistä, mutta tunnelmointi, glögi, jouluvalot ja kynttilät kuuluvat silti useamman lemppareihin. Joten glögiä on lipitelty ahkerasti ja kynttilöitä poltettu.

Lähestyvän ensimmäisen adventin kunniaksi asunto täyttyi eilen lämmöstä ja hyvästä tuoksusta. Leivoimme nimittäin parin alamittaisen kanssa pipareita. Piparitaikinan tein vanhalla tutulla ohjeella, jonka voi löytää täältä. Ja jälleen kerran näistä tuli kyllä tosi hyviä.


Tällä kerta urakoimme vain puolet taikinasta (sisätiloissa alkoi olla sen verran lämmin, että katsoin parhaaksi uunin sammuttamisen). Mutta sen jälkeen alkoi uusi kokeilu, nimittäin pipareiden koristelu hoidettiin tänä vuonna itse tehdyllä pikeerillä. Hei hei, kaupan kuorrutteet. Oli nimittäin sen verran helppo ja kätevä kuorrutus tämä. Alamittaisten mielestä parempaakin kuin kaupan vastaavat.

Pikeeri
1 kananmunan valkuainen
3 dl tomusokeria
5 tippaa sitruunamehua

Laita valkuainen ja 1 dl tomusokeria kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella niitä kovimmalla teholla n. 3 minuuttia. Lisää tämän jälkeen joukkoon sitruunamehu sekä loppu tomusokeri. Jatka vatkaamista vielä 1 minuutti. (tässä vaiheessa pikeerin voisi värjätä elintarvikevärillä, mutta näin pitkälle en uskaltanut ekalla kerralla hifistellä).
Sitten pikeeri minigrippussiin ja pussi kunnolla kiinni (kulhossa tämä tavara kovettuu tosi nopeasti). Pussin kulmaan tein pienen pienen reiän ja siitä sitten pursoteltiin.

Niin ja se loppu puolikas taikinasta majailee vielä parvekkeella. Kovasti aion leipoa sen pipareiksi tässä lähipäivinä, mutta jos aikataulukiireet iskevät päälle, siirtyy taikina pakkaseen odottelemaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr