Siirry pääsisältöön

Vapaa-aikaa ja opettajan ammatista

Tänään on tullut mietittyä (aineen)opettajan työn plussia ja miinuksia. Mietin niitä miinuksia tämän päivän aikana ehkä vähän enemmän. Huomattavasti enemmän. Mutta eipä niistä sen enempää. Onneksi kuitenkin niitä plussia on paljon enemmän (ja toisaalta eilen mietin, että on se peruskoulussa matematiikan opettaminen kuitenkin erikivaa verrattuna vaikkapa ammattikoulussa matikan opettamiseen. Tämä siis vain minun näkökulmastani. Ja en mä kyllä siellä lukiossakaan haluaisi opettaa. Joten ei auttais valittaa...).

Ja yksi suuri plussa on työajat. Nyt kun säästökuurien takia tunnit on minimissä (palkkapussi ei tästä tosin kiitä), niin vapaa-aikaakin tuntuu olevan aivan eri mittakaavassa.  Tänään olen lämmöllä muistellut sitä tämän viikon aamua, kun heräilin puolikasilta ja lähdin liikenteeseen vasta 10.00. Puolitoista tuntia ihan omaa aikaa.

Nautiskelin teestä. Lakkasin kynnet. Lueskelin nettihesaria ja vähän kirjaakin. Ja kun vihdoin olin töissä, oli sielläkin vielä 60 minuuttia aikaa valmistella tunteja ja vähän höpötellä työkavereidenkin kanssa. Toki joissakin muissa ammateissa voi pitää etäpäiviä tai työpaikalle voi saapua liukuvana aikana. Tänään olen lisäksi iloinnut siitä, että tänään olin kotona jo 14.00 (tosin osakiitos kuuluu kyllä työkaverille, joka heitti mut kotiin. Muuten olisinkin ollut kotona vasta 15.00).

Tästä vähäisestä valoisasta ajasta ehtii nauttia näin enemmän. Toki myönnettäköön, että tavoistani poiketen repussa on tällä hetkellä kolmen ryhmän kokeet korjattavana. Mun perusperiaate on ollut, että en tuo töitä kotiin. Tänä viikonloppuna päätin kuitenkin tehdä poikkeuksen. Tällä viikolla on tullut harrastettua yhteissuunnittelua sen verran paljon (ja askarreltua muun muassa kuutiometrin mallia mehupilleistä. Tuli muuten hieno. Ensi syksynä taidan kuitenkin tarttua työkaluihin ja rakennella vähän kestävämmän mallin puurimoista), etten ole ehtinyt hyppäreillä tai ruokatunneilla kokeita korjaamaan. Ja toki yksi myöhäinen päivän aloitus vähensi myös kokeidenkorjausaikaa.

Ja siis toki noita plussia on paljon muitakin. Tällä viikolla on esimerkiksi ollut tosi kivat ysin matematiikan tunnit (ja vähän hermoja raastavimpia tunteja muutama päälle), joissa oppilaat kiersi ryhmissä kolmessa eri pisteissä. Toimi. Tällä viikolla olen käynyt myös ihanan hassuja ja vakaviakin keskusteluja tasa-arvoisesta avioliittolaista (ja toki vängännyt ulkovälkistä ja takeista ja kaikesta mahdollisesta). Myös spontaani halaus oppilaalta on kuulunut tähän viikkoon (ja yksi epämääräisesti keskarin näyttöön viittaava tapahtumakin). Ja monta muuta hauskaa, kivaa ja ihanaa (ja lisäksi niitä kamalia) tapahtumaa. Summa summarum kyllä tää on niin mun juttu, vaikka välillä mitta meinaakin täyttyä... 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr