Siirry pääsisältöön

Neljäs adventti ja näköjään yleistä joulupohdintaa


Neljännen adventin kunniaksi muutama kuva meidän joulukorttiseinältä. Tosi kuvan ottamisen jälkeen korttien määrä lisääntyi perjantaina sen verran huimasti, että lisäsin seinälle toisenkin nauhan edellisen yläpuolelle. Nyt kortteja on siis kahdessa rivissä.

Seinällä majailevat myös muutamia vuosia sitten hankkimani Polkka Jam -kortit (glögi, piparit ja tortut). Lisäksi tänä vuonna seuraan liittyivät Kehvolan sinisävyiset joulukortit. Kortteja on myös vartioimassa muutama tonttu, jotka olen saanut kummilapsilta joululahjoiksi aiempina vuosina.

Joka vuosi käyn läpi saman asian: lähetänkö kortteja vai en. Toisaalta olen sitä mieltä, että se ensinnäkin tuottaa lisää jätettä ja tavallaanhan se on tosi turhaa. MUTTA, kun ainakin minua ne kortit ilahduttavat suuresti. Lisäksi on aika kiva väkerrellä omia kortteja ja hoitaa niiden postitusta ja toimitusta perille. Taidan siis jatkossakin tyytyä lähettämään joulukortit.

Olemme myös teinin kanssa käyneet viime aikoina keskustelua joulusta ja sen mahdollisesta turhuudesta. Teiniä kauhistuttaa varsinkin se krääsä ja tavarapaljous, mikä jouluun liittyy. Onko tarpeen antaa muille lahjoja, miksi pitää ostaa ja kuluttaa  jne. Meidän taloudessa ei harrasteta turhia lahjoja. Kummilapsilleni ostan jotain tarpeellista ja varsinkin nyt, kun suurin osa kummilapsista alkaa olla teinejä tai esiteinejä, niin lahjat ovat usein lahjakortteja. H:n kanssa emme osta toisillemme lahjoja, vaan päätimme lahjoa itseämme yhteisellä hotelliviikonlopulla joskus keväällä. Talouden lapset saavat tänä vuonna pelipainotteisia lahjoja. Lautapelit toimivat koko huushollin yhteisenä viihteenä ja lisäksi ne ovat vielä kovin opettavaisiakin. Ystäville ja muutamalle kollegalle ostan pieneksi muistamiseksi joko karkkia tai teetä tai annan erilaisia yhteisten hetkien lahjakortteja. En siis koe, että meidän huusholli varsinaisesti lisää tavaran määrää näin jouluisin. Ennemminkin näen lahjat pieninä ilahduttavina muistamisina. Itseäni ainakin ilahdutti suuresti kollegalta saatu suklaalevy sekä toiselta kollegalta saatu oliiviöljypullo. Pieniä ilahduttavia asioita. Niillä herkutellessa voi miettiä ihanaa työyhteisöä.

Itse joulun koen tärkeänä rentoutumisen aikana. En myöskään suostu kokemaan stressiä joulusta. Mietin ja hankin lahjoja, koska niin on kiva tehdä. Leivon joulujuttuja, koska se näpertely on mukavaa. Laitan jouluvaloja, jotta ei olisi niin pimeää. jne jne jne. Mitään asiaa en suostu tekemään joulunakaan vain sen takia, että niin vaan pitää tehdä. Tai niin on vain aina tehty. Ei. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän haluan viettää joulun niin, että siitä ei tarvitse stressata, mitään ei ole pakko tehdä ja tärkeintä on, että on kivaa ja rentouttavaa. En koe, että joulun tunnelma tulee siitä, että noudatan kaavamaisesti aikaisempien vuosien jouluja.

Näillä eväillä suuntaan tähänkin jouluun.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr