Siirry pääsisältöön

Kevyempi tammikuu ja kasvissosekeitto


Joululoman runsaan syömisen jälkeen päätettiin jälleen palata ruotuun ja pyrkiä syömään hieman kevyemmin ja terveellisemminkin. Samalla päätettiin kokeilla jälleen uusia (ja vanhoja unohtuneita) kasvisruokia. ...tämän lisäksi kaappientyhjennysprojekti on käynnissä, joten saa nähdä millaisia väkerryksiä saadaan aikaiseksi. Kokeiltavien listalla on ainakin uunissa paahdetut kasvikset sekä kasvislasagne.

Näin arjen alkaessa ei kuitenkaan ole hirmuisesti aikaa vääntää ruokaa, joten tänään päädyimme pakasteesta kaivettuun kasvissosekeiton jämään (jee, pakastinkin tyhjenee!). Kasvissosekeitto on havaittu parhaaksi tavaksi upottaa kasvikset sellaiseen muotoon, että nuo pienemmätkin niitä suostuu syömään. Tokihan kasvissosekeitto on ihan eri juttu kuin kasvikset muussa muodossa (epäilen, ettei nää oikeasti tajua, että keitossa on ne aivan samat kasvikset, mitkä muulloin asettuvat inhokeiksi).

Viime aikoina on kasvissosekeittoja tullut väännettyä hieman useammin. Viitseliäimpinä päivinä olen paahtanut kasvikset ensin uunissa ja soseuttanut sitten. Vähän kiireisimpinä aikoina olen pilkkonut kasviksia kattilaan (tämän päiväisessä on porkkanaa, perunaa, bataattia, sipulia ja kukkakaalia), lisännyt vettä ja kasvisliemen. Keitellyt, kunnes kaikki on sopivasti kypsää. Kaatanut hieman nestettä pois (mutta jättänyt sitä kuitenkin ihan reilusti) ja lisännyt tuorejuustoa (tämän kertaisessa on aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa) sekä hieman mausteita. Soseuttanut ja lisännyt tarvittaessa vielä nestettä. Paahdetut auringonkukansiemenet kurpitsansiemenet (mitähän oikein ajattelin...) ovat myös löytäneet viime aikoina tiensä keiton aveciksi. Myös raejuusto ja krutongit ovat toimittaneet hyvin avecin rooliaan.

Olen myös pyrkinyt viime aikoina tekemään keittoa sen verran reilun satsin, että sitä voisi tosissaan laittaa pakasteeseen. Sosekeitto sulaa kuitenkin aika nopeasti, joten se toimii hyvänä hätämuonanakin. Tämän kertainen sulatettu keitto valmistettiin joululomalla. Jämä laitettiin jäähtymään parvekkeelle, jossa se loppujen lopuksi pääsi jäätymäänkin kattilan pohjalle. Sieltä se sitten levyinä laitettiin pakastepusseihin ja ihan pakasteeseenkin. Toimi näinkin...  Kuvassa oleva oranssi pussukka siis sisältää jo sulanutta kasvissosekeittoa, joka odottaa kattilaan päätymistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj