Siirry pääsisältöön

Kauppalista, joka ei unohdu kotiin

...Ainakaan kovin usein. Tosin sanottakoon, että ainakin tässä taloudessa tämän kauppalistan jääminen kotiin on jonkinlainen haaste jo sitten muutenkin.

Kyseessä on siis Our Groceries-sovellus, jonka saa ainakin android-puhelimiin ilmaisena sovelluksena. Sovellukseen rekisteröidään yksi sähköposti pääkäyttäjälle. Tämän jälkeen muut käyttäjät voivat sovelluksen ladattuaan ilmoittaa tämän samaisen sähköpostin. Pääkäyttäjän hyväksymisen jälkeen kauppalistat ovat näkyvissä kaikille.

Meidän taloudessa on käytetty perinteistä kauppalistaa (Ongelma1: se jää aika usein kotiin. Ongelma2: sitä on hankala päivittää, jos ei ole kotona). Kokeiltu käyttää driven tiedostoja (Ongelma1: se on liian jäykkä ja hidas systeemi. Ongelma2. Driven avaaminen vaati jotenkin liikaa. Samoin löydettyjen tavaroiden poistaminen ei ollut kovin kätevä.). Harrastettu tekstiviestejä (Ongelma: jonkun pitäisi muistaa, mitä toisen pitäisi tuoda kaupassa.) Käytetty puhelimen muistiota (Ongelma: kaupppalista löytyy vain yhden ihmisen puhelimesta.).

Hölmönä ihmisenä (minäkö diginatiivi?) en tajunnut, että totta kai kauppalistaan on tehty varmasti monta monituista sovellusta. Pitäisi tajuta itsekin se sama vanha viisaus, mitä viljelen oppilaille. Jos asia on yhdelle ongelma, on se varmasti sitä jollekin muullekin. Vuoden vaihteen tienoilla tämä ongelma tuli puheeksi joissakin juhlissa. Ja samantien siihen löytyi ratkaisukin. Puhelimen sovellukset... Kotona sitten hieman selailin ja etsiskelin itselleni sopivaa. Ja siitäpä asti Our Groceries-sovellusta on meidän taloudessa käytetty.

Toistaiseksi sovellus on asennettuna vain minun ja H:n puhelimeen. Mietinnässä on myös sovelluksen laittaminen teinin puhelimeen. Se ei kuitenkaan ole ainakaan vielä osoittautunut tarpeelliseksi. Mutta mikä tässä sovellluksessa on niin hyvää?

Sovellukseen saa tehtyä useampia kauppalistoja. Meidän kauppalistat ovat Normijutut, Erikoisjutut (ei ruokakaupasta hankittavat käytännössä), Lidl, Piikkipaatsaman omat. Kumpi vaan meistä voi lisätä mihin vain listaan mitä vain tavaroita. Sovellus on englanniksi ja englanniksi löytyy myös listat lähes kaikista peruselintarvikkeista. Itse olemme kuitenkin käyttäneet suomea. Mutta ei se mitään, kun tavaran lisää kerran ostoslistaan, löytyy se jatkossa pikavalikosta. Tavarat voi myös luokitella. Me olemme katsoneet parhaaksi luokitella HeVi-tuotteet ja maitohyllytuotteet omikseen, muut ovat sikinsokin (tosin aakkosjärjestyksessä). Kaupassa tuotteen sitten löydettyä sitä napautetaan ja tuote siirtyy poistettaviin (yliviivattuna, mutta edelleen löydettävissä listan lopusta). Sovellus päivittyy ilmeisesti aika usein. H:n löydettyä nimittäin tuotteen toisella puolen kauppaa, viivautuu se aika nopeasti myös minun puhelimestani. Ja lopuksi kaikki viivatut tuotteet voi vielä deletoida pois roikkumasta.

Olen lähes rakastunut tähän sovelllukseen. Ei enää hukassa olevaa kauppalistaa. Ei enää kynällä viivaamista pitkistä listoista. Ei enää kauppalistan tekemistä osastoittain. Tämä on loistava sovellus. Ja kun se puhelin useimmiten on mukana, niin kauppalistakin löytyy. Toki tällä saa näyttämään itsensä vähän hölmöltä. Nyt nimittäin kaupassakin tulee käveltyä kännykkä kädessä ja tutkailtua sitä aika paljon... Mutta ei se mitään, tämä helpotti meidän arkea suunnattomasti. Jee!

Kommentit

 1. Me käydään melkein aina s-kaupoissa (tässä kylällä ei muuta vaihtoehtoa edes ole), joten kun sain vihdoin aikaiseksi älypuhelimen hankkia, niin testasin siinä s-ryhmään omaa Foodie-sovellusta. Se on kyllä siitä kätevä, että kun valitsee kaupan, niin antaa valikoiman suoraan ja näkee myös kauppalistan kokonaishinnan (mikä on meille nyt tärkeä), helppo lisätä just tietty tuote listaan, jos on esim. tuotteen merkillä väliä. Helppo se on käyttää, mutta vaikka valitsen sen näyttämään tuotteet siinä järjestyksessä kuin ne kaupassa tulee eteen, niin kyllä se järjestys on aika outo. Tykkään paperisesta listasta enemmän. Mun mielestä kauppalistan pitää olla ehdottomasti tehty oikeaan järjestykseen (teen usein kotona ensin listan sen mukaan, mitä tulee mieleen ja sitten kirjoitan sen puhtaaksi oikeaan järjestykseen), ettei tarvi kaupassa suhata ympäriinsä tai yliviivailla mitään.

  Käytän tuota Foodieta siihen, että nään, minkä verran kauppaan tulee menemään rahaa, nyt kun meillä on tiukka taloustilanne. Ja sillä voisi olla ihan näppärä lähettää lista miehelle, mutta miehellä ei ole älypuhelinta, eli tekstareilla mennään. Mutta itse kaupassa ollessa haluan, että mulla on oikeassa järjestyksessä oleva lista, joka on helposti saatavilla koko ajan ilman mitään näpyttelyjä, niin sujuu kauppareissu nopeasti. En ole vielä kohdannut paperisen listan voittanutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin pitkään vannoin paperisen kauppalistan nimeen. Ja harrastin kans tuota oikeaan järjestykseen laittamista. Se vaan osoittautui epäkäytännölliseksi siinä vaiheessa, kun listaan alkoi ilmaantua aika usein muiden lisäämiä asioita (ja aivan väärään paikkaan... :D).

   Tuohon Our Groceris -sovellukseen saa käytännössä listattua kaikki tavarat oikeaan järjestykseen. Pitää vaan tehdä muitakin kategorioita kuin HeVi ja Maitohylly. Oon tätäkin harkinnut, mutta vielä ei ole tullut tarvetta. Tosin hiihtolomalle pitää ostaa varmaan sen verra paljon tavaraa, että taitaapi olla fiksua ruveta nyt jo tekemään niitä kategorioita. Kätevää tuossa kategoriasysteemissä on myös se, ettei järjestys ole kaupasta riippuva. Meillä käydään nimittäin lähes joka kerta eri kaupassa. Riippuen aina siitä, mikä kauppa osuu matkan varrelle ja kuka sinne ehtii.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr