Siirry pääsisältöön

Raparperipiirakka


Tämä kuuluu jälleen hyvää helposti -resepteihin. Tosin myönnettäköön, että helppous voi piiliä siinä, että olen tehnyt tätä ööh 13-vuotiaasta asti (toisaalta silloin resepti ei voi olla kovin vaikea...).  Tosin viimeisen kymmenen vuoden aikana todella harvoin, koska tosissaan tajusin nyt vasta, että raparpereja voi ostaa kaupastakin....

Mutta siis, tässäpä ohje pellilliseen raparperipiirakkaa.

Raparperipiirakka
4 kananmunaa
3 dl sokeria
100g voita
1½ dl vettä
4½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta (hups, tämä unohtui eilisestä piirakasta... No, siitä tuli tosi hyvää silti)

raparperia n. 5 vartta
sokeria

Aloita pilkkomalla raparperit. Tee niistä n.½ cm paksuisia viipaleita.
Vaahdota kananmunat ja sokeri (sähkövatkaimella tai yleiskoneella). Samaan aikaan laita voi kattilaan veden kanssa ja sulattele seos hellalla. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.  Kun kananmunista ja sokerista on tullu kunnon vaahtoa (pikkurillitesti: kasta pikkurillin pää taikinaan ja nosta ylös. Tipan pitäisi jäädä roikkumaan sormeen) lisää voi-vesiseos ja kuivat aineet vuorotellen taikinaan. Sekoita samaan aikaan.
Voitele leivinpaperi öljyllä ja laita se uunipellille. Kaada taikina paperin päälle. Levitä raparperit taikinan päälle ja ripottele päälle sokeria.
Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.


Tätä söimme eilen ystävien ollessa kylässä ja neljä henkeä söi lähes koko piirakan yhdellä istumalla...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...