Siirry pääsisältöön

Loppiasen ulkoilut Vanhankaupunginkoskella

 
Loppiainen oli sovittu ulkoilupäiväksi, joten huolimatta siitä, että lämpömittari huristeli -20C:n alapuolella, suuntasimme Vanhankaupunginkoskelle. Toppahousut ja untuvatakki olivat paikallaan, ilma oli nimittäin hyytävä.

Emme myöskään olleet ainoat ulkoilijat. Suurin osa liikkui myös kameran kanssa samoin kuin me. Ja mikäs oli liikkuessa, virtaava vesi ja kova pakkanen muodostivat nimittäin ihastuttavia maisemia. Ja lisäksi näin fysiikan opettajan näkökulmasta oli kylmästä vedestä muodostuva näkyvä vesihöyry jälleen kerran ihastuttava näky. Otin myös muutaman kuvan oppilaita varten, niiden avulla opetellaan olomuodon muutosten nimiä piakkoin.

Kosteus teki pakkasesta kuitenkin vielä hieman hyytävämmän, joten puolta tuntia kauempaa me emme ainakaan tarenneet kosken ympäristössä viettää.

Lisäksi satuimme muistamaan pakkassaappaittemme olemassaolon vasta tämän reissun jälkeen. Varpaat olivatkin hieman jäässä. No, loput kaksi kovan pakkasen päivää tallustelinkin tyytyväisenä paksuissa, lämpimissä talvisaappaissa. Niin tyytyväisenä, että hieman houkuttaisi tällekin illalle laittaa ne jalkaan. Onneksi lämpötila on kuitenkin kivunnut -10C:n paremmalle puolelle (tuntuu muuten jo tosi lämpimältä), joten ehkä laitan ravintolaan kuitenkin mun normaalit talvikengät (jotka nekin tuntuivat liian paksuilta ennen joulua).

Kommentit

  1. Ihania kuvaussäitä kyllä ollut. Mä unohdin tänään kysyä, että tehtäiskö joku viikonloppu kuvausretki Suomenlinnaan? En varmaan koskaan ole käynyt siellä talvella.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr