Meidän taloutemme oli hieman jälkijunassa nyhtöpossuvillityksessä. Tämä johtunee siitä, että emme oikein saaneet missään hyvää nyhtöpossua. Ei siis tuntunut siltä, että olisi jotain syytä itse yrittää tätä ruokalajia, vaikkakin ihmiset sitä helpoksi kehuivat.
Sitten yllättäen, jossain S-ryhmän ravintolassa saimmekin eteemme t o d e l l a hyvät nyhtöpossuburgerit. Tämän jälkeen alkoi hillitön googlaus ja täydellisen reseptin etsiminen. Ja lopulta sitten muokkasimme muutamasta reseptistä oman näköisemme ja tällainen siitä tuli
Nyhtöpossu
1,6 kg porsaan kasleria (tai vähän vähemmän tai vähän enemmän)
½ dl riisiviinietikkaa
½ dl soijakastiketta
3 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl korianterijauhetta
n. 2 tl suolaa
1½ dl fariinisokeria
lisäksi reilu desilitra grillauskastiketta
Sekoita ainekset possua (ja grillauskastiketta) lukuunottamatta keskenään. Laita possu kannelliseen uunipataan/-vuokaan ja kaada muut aineet päälle. Anna maustua yön yli jääkaapissa (tämän vaiheen voi myös skipata ja laittaa lihan suoraan kastikkeineen päivineen uuniin). Laita tämän jälkeen pata (kansi päällä) uuniin ja anna muhia 100 C:ssa, kunnes liha on 92-asteista. Helpoiten tämän lämpötilan varmistaminen käy digitaalisen paistomittarin avulla. Meillä tähän on mennyt suunnilleen 5 tuntia.
Tämän jälkeen ota pata pois uunista ja liha pois padasta. Tässä vaiheessa tulee se nyhtäminen. Nosta liha esim. leikkuulaudan päälle ja ala nyhtää sitä kahdella haarukalla. Itse poistimme tässä vaiheessa mahdolliset läskit ym. epämääräisyydet. Havaitsimme, että ruoan kannalta on sitä parempi, mitä paremmin nyhdetty possu on. Tähän kannattaa siis panostaa.
Siirrä pataan jääneet nesteet toiseen astiaan ja siirrä nyhdetyt lihat takaisin pataan. Kaada mukaan vielä reilu desilitra grillauskastiketta (itse olemme käyttäneet Santa Marian Smokey Hickory -kastiketta) ja tämän jälkeen lisäät sopivasti paistamisesta jäänyttä nestettä. Määrä on sopiva, kun liha kokonaan sekoittuu nesteeseen. Tämän jälkeen nosta lihapata uuniin vielä noin tunniksi hautumaan.
Nyhtöpossun kaverina on ollut itse tehdyt sämpylät (ohje löytyy täältä), kuivattua sipulia, majoneesiin sekoitettua pestoa, salaattia ja marinoituja punasipuleita. Herkullista, vaikka itse sanonkin. Viimeksi kaverina oli myös coleslawta (resepti löytyy tästä postauksesta) sekä bataattiranskalaisia(reseptin julkaisin vähän aikaa sitten täällä).
Tällä ruoalla herkuteltiin joulukuussa kahdetkin illalliskutsut. Toimii.
Sitten yllättäen, jossain S-ryhmän ravintolassa saimmekin eteemme t o d e l l a hyvät nyhtöpossuburgerit. Tämän jälkeen alkoi hillitön googlaus ja täydellisen reseptin etsiminen. Ja lopulta sitten muokkasimme muutamasta reseptistä oman näköisemme ja tällainen siitä tuli
Nyhtöpossu
1,6 kg porsaan kasleria (tai vähän vähemmän tai vähän enemmän)
½ dl riisiviinietikkaa
½ dl soijakastiketta
3 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl korianterijauhetta
n. 2 tl suolaa
1½ dl fariinisokeria
lisäksi reilu desilitra grillauskastiketta
Sekoita ainekset possua (ja grillauskastiketta) lukuunottamatta keskenään. Laita possu kannelliseen uunipataan/-vuokaan ja kaada muut aineet päälle. Anna maustua yön yli jääkaapissa (tämän vaiheen voi myös skipata ja laittaa lihan suoraan kastikkeineen päivineen uuniin). Laita tämän jälkeen pata (kansi päällä) uuniin ja anna muhia 100 C:ssa, kunnes liha on 92-asteista. Helpoiten tämän lämpötilan varmistaminen käy digitaalisen paistomittarin avulla. Meillä tähän on mennyt suunnilleen 5 tuntia.
Tämän jälkeen ota pata pois uunista ja liha pois padasta. Tässä vaiheessa tulee se nyhtäminen. Nosta liha esim. leikkuulaudan päälle ja ala nyhtää sitä kahdella haarukalla. Itse poistimme tässä vaiheessa mahdolliset läskit ym. epämääräisyydet. Havaitsimme, että ruoan kannalta on sitä parempi, mitä paremmin nyhdetty possu on. Tähän kannattaa siis panostaa.
Siirrä pataan jääneet nesteet toiseen astiaan ja siirrä nyhdetyt lihat takaisin pataan. Kaada mukaan vielä reilu desilitra grillauskastiketta (itse olemme käyttäneet Santa Marian Smokey Hickory -kastiketta) ja tämän jälkeen lisäät sopivasti paistamisesta jäänyttä nestettä. Määrä on sopiva, kun liha kokonaan sekoittuu nesteeseen. Tämän jälkeen nosta lihapata uuniin vielä noin tunniksi hautumaan.
Nyhtöpossun kaverina on ollut itse tehdyt sämpylät (ohje löytyy täältä), kuivattua sipulia, majoneesiin sekoitettua pestoa, salaattia ja marinoituja punasipuleita. Herkullista, vaikka itse sanonkin. Viimeksi kaverina oli myös coleslawta (resepti löytyy tästä postauksesta) sekä bataattiranskalaisia(reseptin julkaisin vähän aikaa sitten täällä).
Tällä ruoalla herkuteltiin joulukuussa kahdetkin illalliskutsut. Toimii.
Kommentit
Lähetä kommentti