Siirry pääsisältöön

Tammikuun tsemppaaminen

En harrasta, enkä ole koskaan harrastanut, uudenvuodenlupauksia. Joulomalla tuli kuitenkin tällä kertaa sellainen ähky ja ylisyönyt olo, että jo ennen vuoden vaihtumista päätin suunnata kohti hieman terveellisempää elämää. Siispä 2.1. terveellisempi elämä alkoi.

Aloitimme H:n kanssa herkuttoman kuukauden. Ei limuja (paitsi zeroa), ei pullaa, ei kakkua, ei karkkia, ei sipsejä, ei poppareita, ei jäätelöä. No, loppujen lopuksi herkuton ei aivan täysin toteutunut. Ensin päädyttiin raflaan, jossa menuun kuului jälkkäri. Tässä vaiheessa päädyttiin myös siihen, että herkkulakko ei ole ehdoton. Kodin ulkopuolella voi tietyissä tilanteissa syödä jotain herkkua, mutta se ei saa lähteä käsistä. Tärkeimpänä todettiin, ettei kotona napostella herkkuja eikä leffaa tms. katsoessa vedetä karkkiövereitä. Ja yllättävän hyvin tässä pysyttiin. Lisäksi pyrittiin pienentämään annoskokoja ja ylipäätänsä syömään hieman vähemmän... Joululomalla ei pahemmin tullut nälän tunnetta, nyt tammikuussa on ollut suorastaan mukava havaita, että on kunnolla nälkä.

Mun tarkoituksena ois jatkaa suunnilleen samanlaista eloa näin helmikuussa, mutta H ei nyt ole tästä ihan vakuuttunut. Katsotaan, mihin päädytään. Ja tokihan voisi yksin kieltäytyä herkuista jatkossakin, mutta samalla sohvalla istuessa se on kyllä jo itsensä kiduttamista, jos toinen syö karkkia ja itse ei.

Ruokavalion lisäksi tammikuuhun kuului myös liikunnan lisääminen. Päätin tehdä sen lenkkeilyn muodossa. Yhtäkkiä sitten iski ne hillittömät pakkaset ja mietin vähän, että kuinkahan tässä käy. Mutta hyvin kävi. Loppujen lopuksi kunnon pakkasilla oli oikeastaan tosi kiva käydä kävelylenkeillä. Toppahousut ja untuvatakki olivat juuri sopiva varustus. Ei ollut kylmä, muttei tullut liian kuumakaan. Nyt pakkasten hävittyä ja vesikökköloskakelin tultua tilalle on lenkille lähteminen ollut taas jotenkin rasittavampaa. Liukastelu kuraisilla teillä ei ole oikein inspannut ja vaatetuskin on paljon vaikeampaa. M u t t a olen kyllä raahautunut niille kävelylenkeille näilläkin säillä. Tärkeimpänä ohjenuorana olen pitänyt sitä, että päivässä tulisi vähintään 10 000 askelta, vaikken lenkillä kävisikään.

Rupesin myös pitämään "kävelypäiväkirjaa" puhelimessa. Muistioon merkitsin painon niinä päivinä, kun satuin vaa'alla käymään. Lisäksi merkitsin ne päivät, kun kävin lenkillä (tai tein jotain muuta liikuntaan liittyvää) ja myös ne päivät, kun askelia kertyi alle 10 000. Alle 10 000 askeleen päiviin, kirjoitin myös aina perustelun, miksi askeleet jäivät vähäisiksi. 

Tänään sitten kaivelin muistion eteen ja rupesin tekemään havaintoja. Paino tippui tämän kuukauden aikana 2,7 kg, kävin lenkillä 3 - 4 kertaa viikossa ja alle 10 000 askeleen päiviä oli yhteensä kuukaudessa kuusi kappaletta. Lenkkien pituuden keskiarvo oli 50 minuuttia, mediaani 45 minuuttia ja moodi (tyyppiarvo) 40 minuuttia.

Askeleita laskeskelin Polarin aktiivisuusrannekkeella, jota pidin myös yöt kädessä. Puhelimeen asennetulla Polarin sovelluksella seurailin myös yöunia (tätä tein jo ennen jouluakin). Ja tässä kuukaudessa olen sovelluksen mukaan nukkunut paremmin. Ennen joulua levotonta unta oli lähes joka yö n. 2 tuntia. Tammikuun alun jälkeen levottoman unen osuus on vähentynyt reiluun tuntiin. Sokerin vähentäminen tai liikunnan lisääminen tai molemmat näistä ovat siis vaikuttaneet selkeästi yöunenkin laatuun. Muutenkin on ollut aika pirteä olo koko kuukauden.

Pirteyteen tosin saattaa vaikuttaa valon lisääntyminenkin, mutta oli syy mikä tahansa, olen ehtinyt tehdä tässä kuussa paljon asioita. Olen käynyt monissa paikoissa, kuvaillut siellä sun täällä ja lukenut tammikuun aikana 9 kirjaakin.  Yritän jatkaa tätä kävelylenkkeilyä näin helmikuussakin, koska ei se taida ainakaan pahaa tehdä...

Kommentit

  1. Yhdeksän kirjaa! VAU. Mä sain hikiseen luettua yhden ja senkin aloitin joulukuun puolella. :-D Suomenlinnan retki oli loppujen lopuksi tosi onnistunut, vaikka vähän erilainen kuvausilma oli alunperin mielessä. Minnehän sitä seuraavaksi voisi retkeillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olin aika hämmentynyt tuosta yhdeksästä kirjasta. Varmaan joskus lukioaikana oon ehtinyt muulloin kuin kesälomalla lukea noin paljon... erikoista.
      Pitäis kyllä keksiä seuraava retkikohde, johon voitais mennä kameroiden kaa säätään :). Ideoita kehiin vaan :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj