Siirry pääsisältöön

Tee, mikä ihana asia

Mistä tietää, että on ollut kipeänä? Siitä, että join seitsemän päivän aikana tasan kaksi kertaa teetä. Kuumeisena teetä ei  tehnyt mieli, mikä oli ihan järkevää. Miksi nostaa kehon lämpötilaa vielä entisestään.

Harmi sikäli, koska teen nauttiminen on kuitenkin tutkitusti terveellistä. Teaniinin pitäisi vähentää ainakin stressiä ja rentouttaa.

Olen ollut nyt vuoden aikana useammassa teekoulutuksessa/teemaistelussa. Näiden myötä olen ruvennut miettimään sitä, missä tilanteissa ja millaisissa hetkissä juon teetä. 

Usein juon teetä puhtaasti rutiinista. Aamuisin herätessäni klikkaan vedenkeittimen päälle ja teen aamutoimet. Pistän teen hautumaan termosmukiin ja jatkan aamutoimia. Suuntaan autoon ja otan mukin mukaan. Automatkan aikana tee herättelee kunnolla. Töissä en juo teetä, koska en yleensä ehdi. Töistä tullessa vedenkeitin napsahtaa jälleen päälle ja siivoilen keittiötä samalla, kun tee hautuu. Tehokasta ja keittiön siivous ei tunnu niin rasittavalta. Veden lämmetessä ja teen hautuessa ehtii hyvin esimerkiksi tyhjentää ja täyttää tiskikoneen. 

Sitten juo teetä rentoutuakseni. Useimmiten silloin teehetkeen kuuluu lukeminen. Hyvä kirja ja useampi kupillinen teetä. Paljon täydellisempiä hetkiä en keksi. Voin istua myös parvekkeella tai terassilla näin kevätauringon helliessä ja nauttia hyvän sään lisäksi hyvästä teestä. Tyhjentää päätä ajatuksista ja vain olla.

Ja kolmas merkittävä teennauttimishetki ovat sosiaaliset tilanteet. Useamman ystäväni kanssa voimme juoda parikin litraa teetä maailmaa parantaessa. 

Olen ajatellut opetella vielä enemmän rauhoittumista teen parissa. Teemeditaatio voisi kiinnostaa, mutta aluksi voisi harjoitella ihan itse. Hyvä asento, kupillinen teetä, hiljaisuutta. Ajatusten lipuminen ohi ja keskittyminen hengittämiseen. Katsotaan, kuinka käy. Tällaisessa rauhoittumisessa on itselläni vielä aika paljon harjoiteltavaa...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr