Siirry pääsisältöön

Kolmen ruokalajin illallinen lasten kera, osa II

Muutama kuukausi ehti vierähtää edellisestä ruokaviikonlopusta (siitä voit lukea täältä ). Viime viikonloppua olimme suunnitelleen taas rakentuvaksi ruoan ja ruokien maistamisen ympärille. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat hieman lennosta, koska ystävämme (not) yrjö saapui kylään. Onnellisesti kävi kuitenkin niin, että viikonloppuina läsnä olleista vain kaksi kuudesta sai nauttia vieraasta. Me muut tyydyimme enemmän tai vähemmän siivoilemaan lattioita, sänkyjä, seiniä ja kylppäriä tai panikoimaan mahdollisesta oksutaudista.

Lauantai-iltaan mennessä kaikki olivat kuitenkin suhteellisen yrjöttömiä, joten kolmen ruokalajin illallinen lyötiin kehiin. Tosin tällä kertaa valmistamiseen ei osallistunut muita kuin me aikuiset (desinfioiduin käsin). Tällä kertaa ruokalista näytti tältä (hieno 7-vuotiaan tekemä versio jäi kuvaamatta):

Alkuruoka: tonnikalatahnasushit
Pääruoka: silakkapihvit perunamuusilla
Jälkiruoka: omenapannari jäätelöllä

Ruoka upposi tällä kertaa yllättävänkin hyvin. Vierailunsa päättäneellä yrjöllä saattoi olla asiaan joku vaikutus. Nuorimmalla oli niin kova nälkä, että sekin pisteli ruokaa yllättävän hyvin menemään. Sushit upposivat kohtuudella, kun samalla opeteltiin syömään puikoilla.
Silakkapihvit, nuo järkyttävän helpot kasarimuistot,  upposivat suorastaan hyvin. 2/3:sta otti lisääkin. Omenapannarin jätti kaksi maistamatta ja haastavin ruokahemmo söi sitä jäätelön varjolla muutaman lusikallisen...

Yllättävän hyvät tulokset lähtökohdiin nähden. Harjoitukset jatkuvat...

Mutta, kuinka tehdä niitä silakkapihvejä?

Silakkapihvit

n.500 g silakkafileitä
suolaa ja valkopippuria
tuoretta tilliä silputtuna
n. 2dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Levitä silakkafileet leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele päälle suolaa, valkopippuria ja tilliä. Laita päällekkäin aina kaksi silakkafilettä (nahkapuolet ulospäin kummastakin). Kuumenna pannu kuumaksi. Leivitä silakkapihvit jauhoissa (ruisjauhot, joihin sekoitettu suola + valkopippuri) ja paista voissa kummaltakin puolelta kuumalla pannulla.


Eviran suositusten mukaan lasten ei pitäisi syödä silakkaa kuin 1-2 kertaa kuukaudessa, mutta silloin sitä voikin syödä ainakin ympäristön kannalta hyvillä mielin. Silakan kanta on nimittäin vahva eikä sitä pyydettäessä vahingoiteta ympäristöä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...