Siirry pääsisältöön

Kolmen ruokalajin illallinen lasten kera, osa II

Muutama kuukausi ehti vierähtää edellisestä ruokaviikonlopusta (siitä voit lukea täältä ). Viime viikonloppua olimme suunnitelleen taas rakentuvaksi ruoan ja ruokien maistamisen ympärille. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat hieman lennosta, koska ystävämme (not) yrjö saapui kylään. Onnellisesti kävi kuitenkin niin, että viikonloppuina läsnä olleista vain kaksi kuudesta sai nauttia vieraasta. Me muut tyydyimme enemmän tai vähemmän siivoilemaan lattioita, sänkyjä, seiniä ja kylppäriä tai panikoimaan mahdollisesta oksutaudista.

Lauantai-iltaan mennessä kaikki olivat kuitenkin suhteellisen yrjöttömiä, joten kolmen ruokalajin illallinen lyötiin kehiin. Tosin tällä kertaa valmistamiseen ei osallistunut muita kuin me aikuiset (desinfioiduin käsin). Tällä kertaa ruokalista näytti tältä (hieno 7-vuotiaan tekemä versio jäi kuvaamatta):

Alkuruoka: tonnikalatahnasushit
Pääruoka: silakkapihvit perunamuusilla
Jälkiruoka: omenapannari jäätelöllä

Ruoka upposi tällä kertaa yllättävänkin hyvin. Vierailunsa päättäneellä yrjöllä saattoi olla asiaan joku vaikutus. Nuorimmalla oli niin kova nälkä, että sekin pisteli ruokaa yllättävän hyvin menemään. Sushit upposivat kohtuudella, kun samalla opeteltiin syömään puikoilla.
Silakkapihvit, nuo järkyttävän helpot kasarimuistot,  upposivat suorastaan hyvin. 2/3:sta otti lisääkin. Omenapannarin jätti kaksi maistamatta ja haastavin ruokahemmo söi sitä jäätelön varjolla muutaman lusikallisen...

Yllättävän hyvät tulokset lähtökohdiin nähden. Harjoitukset jatkuvat...

Mutta, kuinka tehdä niitä silakkapihvejä?

Silakkapihvit

n.500 g silakkafileitä
suolaa ja valkopippuria
tuoretta tilliä silputtuna
n. 2dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Levitä silakkafileet leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele päälle suolaa, valkopippuria ja tilliä. Laita päällekkäin aina kaksi silakkafilettä (nahkapuolet ulospäin kummastakin). Kuumenna pannu kuumaksi. Leivitä silakkapihvit jauhoissa (ruisjauhot, joihin sekoitettu suola + valkopippuri) ja paista voissa kummaltakin puolelta kuumalla pannulla.


Eviran suositusten mukaan lasten ei pitäisi syödä silakkaa kuin 1-2 kertaa kuukaudessa, mutta silloin sitä voikin syödä ainakin ympäristön kannalta hyvillä mielin. Silakan kanta on nimittäin vahva eikä sitä pyydettäessä vahingoiteta ympäristöä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr