Siirry pääsisältöön

Puutarhurihommia



Reilu viikko sitten hurautin Muhevaiselle ja ostin tämän kevään ensimmäiset taimet. Ajattelin pitää niitä parikin viikkoa taimipurkeissaan, mutta kesä yllätti. Ensinnäkin lämpö on saanut taimet kasvamaan jo urakalla ja lisäksi ne imee vettä urakalla. Istutushommat oli siis syytä aloittaa aiottua aiemmin. Ja mikäs oli aloitettaessa; sää suosii kerrankin.

Vappupäivänä isoihin purkkeihin pääsi eniten pienestä purkistaa kärsinyt yksilö: raparperi. Joskus vuosia vuosia sitten olen kasvattanut parvekkeella raparperia ja muistaakseni siitä ainakin yksi piirakka saatiin... Kenties tämä yksilö tuottaa kesän ainakin enemmän varsia, alku ainakin näyttää lupaavalta.

Lisäksi tähän mennesäs harkitut yrtit (persilja, ruohosipuli ja timjami) pääsivät altaaseensa vappupäivänä. Nyt tulevana viikonloppuna seuraan liittyy ainakin basilika (tämä kyllä pelottaa hieman yöpakkasten pelossa) ja taidanpa kylvää samaan altaaseen myös hieman salaattia.

Tänään sitten ulos muuttivat myös amppelimansikat ja niille pari murattia kaveriksi.

Tässä vaiheessa kevättä yölämpötilat laskevat vielä helposti alle 10 asteen. Olenkin suojannut toistaiseksi kasvini öisin harsolla. Raparperia rupean piakkoin totuttamaan ilman harsoa olemiseen, koska se kyllä kylmyyden kestää. Muut saavatkin nauttia hieman pidempään peittelyn iloista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...