Siirry pääsisältöön

Mueseum of Broken Relationships + Fratello Torrefazione


Kulttuuri on ollut viime aikoina lomailemassa, koska töissä ja vapaa-ajalla on ollut vain aivan liian kiirettä. Viime viikolla kuitenkin ehdimme vihdoin ja viimein treffata Kulttuuriystäväni kanssa ja tällä kertaa kohteeksi valikoitui Helsingin kaupunginmuseon näyttely: Museum of Broken Relationships.

Olin näyttelyn suhteen etukäteen hieman skeptinen. Mietin, että haluanko tosissaan kurkistella toisten ihmisten eroihin (parisuhteesta tai muista suhteista). Turhaan epäilin. Näyttely oli hyvä. Eroja kuvaavat tavarat olivat keskiössä, mutta itselleni nousi tärkeämmäksi asiaksi tarinat. Tämä olikin näyttely, jossa tarinat oli kerrankin tuotu näkyviin. Opasvihkosesta nimittäin pystyi lukemaan omaan tahtiinsa jokaisen esineen taustalla olevan tarinan. Joissakin tapauksissa tarina oli yhden lauseen mittainen, joissakin taas useamman sivun. Sain tästä paljon.

Helsingin kaupunginmuseo vaikutti nyt uudistuneena myös aika mielenkiintoiselta paikalta. Palaankin sinne varmasti. Ja mikä parasta, tämä museo on ilmainen (Museum of Broken Relationships on niin ikään ilmainen näyttely). Yllä olevassa kuvassa on muuten museon pihalla oleva hauska yrttitarha.

Museo-osuuden jälkeen suuntasimme välipalalle (lue herkuttelemaan) Kluuviin Fratello Torrefazioneen. Tämä kahvila ei ole epäonnistunut kertaakaan ja silti muistan sen aivan liian harvoin. Teevalikoima ei päätä huimaa (Fratello Torrefazione onkin kahveihin erikoistunut paikka), mutta tarjottavat teet ovat hyviä. Ja sitten ne muut tarjoilut. Olen syönyt tässä kahvilassa salaattia (tosi hyvää), täytettyä leipää (herkullista) ja makeita herkkuja (nameja nekin). Tällä kertaa menimme makealla linjalla ja olihan se taas niin hyvää.

P.S. Museum of Broken Relationships on näytteillä Helsingissä syyskuuhun asti. Kannattaa siis suunnata katsomaan se nyt kesän aikana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr