Siirry pääsisältöön

New York, New York: kätevät ilmaistapahtumat

New Yorkiin suunnatessa etukäteen hieman jännitti, että kuinka kalliiksi reissu kokonaisuudessaan käy. Olimme kuitenkin etukäteen päättäneet, että tästä lomasta ei tule varsinaisesti pihistelyloma; luultavasti NYCin reissu jää ainutkertaiseksi kokemukseksi. Yllättäen sitten kuitenkin onnistuimme osumaan joko tarkoituksellisesti tai vahingossa moneen ilmaistapahtumaan, joita NYC taitaa siis olla pullollaan. Meidän valitsemat tapahtuvat olivat pääsääntöisesti paikallisten suosiossa, mutta osui niihin muutama muukin turisti meidän lisäksi.

1. New Yorkin Philharmoonikkojen kesäkonsertti Central Parkissa. Tämä oli tapahtuma, jonka löysin etukäteen Central Parkin sivuilta (jos suuntaat New Yorkiin, kannattaa ehdottomasti tutustua näihin sivuihin. Puiston kalenterista löyvät kaikki tapahtumat, joita siellä järjestetään.). Olimmekin fiksusti pakanneet kevyen piknikhuovan ja minikylmälaukun (pehmoversio) matkalaukkuun jo Suomesta mukaan (näistä oli hyötyä useampaan otteeseen reissun aikana). Niinpä ostimme hieman piknikeväitä reppuun ja suuntasimme noin 3 tuntia ennen konsertin alkua Central Parkiin. Tässä vaiheessa väkeä alkoikin olla aika paljon ja sitä valui koko ajan lisää. Konsertin alkaessa klo 20.00, oli aukea jo aivan täynnä piknikhuovilla ruokailevia nycciläisiä. Osa oli hieman kevyemmillä eväillä (kuten me) ja osalla oli mielettömät piknikkorit täynnä ruokaa. Selvästi tämä oli tapahtuma, johon perheet ja ystävät tulivat viettämään aikaa. Ja loogisesti viinipullot olivat piilossa paperi- ja muovipusseissa.... hassu hassu maa aina välillä.

Ja se itse konsertti oli todella hieno. Klassisen musiikin kuuntelu katsellessa samalla pilvenpiirtäjiä hämärtyvässä illassa oli kerrassaan upea kokemus. Menisin ehdottomasti uudestaan.

2. Beachvolley AVP-turnaus. Beachvolley kuuluu meidän molempien ns. läheisiin lajeihin, joten olimmekin iloisesti yllättyneitä huomatessamme metroasemalla mainokset AVP-turnauksesta (jenkkien maakiertue). Ja sinnehän sitten suunnattiin. Saimme seurata kahden Yhdysvaltojen olympiaparin pelejä ja nehän olivat aika hienoja. Eikä tilannetta yhtään heikentänyt jälleen upeat maisemat ympärillä. Enpä ole koskaan katsonut beachia noin hienoissa maisemissa. Jokin näissä pilvenpiirtäjissä sykähdyttää kovasti.

3. Merenneitoparaati Coney Islandilla. Lauantaiaamuna päätimme säätää ja lähteä viettämään rantapäivää Coney Islandille (New Yorkin oma ranta, jonne on Manhattanilta ehkä tunti metrolla. Me sijaitsimme sopivasti puolessa välin). Säätäminen reissusta tuli sen takia, että viikonloppukorjaukset osuivat meidän metrolinjalle ja etelään menevät metrot eivät sitten pysähtyneet ollenkaan meidän pysäkillä. Piti siis mennä hieman pohjoiseen, että pääsi etelään. Valitsimme Coney Island -päivän täysin sattumalta. Ranta oli kiva ja pitkä. Ihmisiä riitti. Oli lämmin. Ja sitten saavuimme aukiolle, jossa oli poliisin aidoilla rajattu käytävä ja sitten alkoi näkyä ihmisiä merenneitoasuissa. Tässä vaiheessa sain yhdistettyä itseni New Yorkin puistojen ilmaisnettiin (10min käyttö kolme kertaa kuukaudessa oli muistaakseni ilmaista) ja selviteltyä, että juurikin meidän valitsemamme päivä oli Merenneitoparaatipäivä.

Merenneitoparaati on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton paraati eikä sillä pyritä ilmeisesti edistämään minkään vähemmistön tms. asemaa. Väkeä saapui koko ajan enemmän ja enemmän ja vihdoin paraati alkoi. Ja olihan se. Erilaisia merenneitoporukoita käveli ohitsemme paljon. Osa soitti ja lauloi, osa veti hienoja tanssikuvioita. Osa oli panostanut enemmän ja osa vähemmän. Oli perheitä, työporukoita, kaveriporukoita, polttareita (tai vastaavia), pariskuntia, päiväkoteja, kouluja jne. Oli merenneitoja, kaloja, zombiemerenneitoja, merimiehiä, merikasveja. Todella erilaisia kokoonpanoja. Ja niitä riitti.

Reilun tunnin katselun jälkeen aloimme olla jo nestehukan partaalla ja lähdimme pyrkimään alueelta pois. Siinä olikin oma työnsä, mutta vihdoin ja viimein pääsimme metrolle ja kohti kotia.

Näiden tapahtumien lisäksi saimme ilmaiseksi nauttia myös New Yorkin puistoista. Manhattanin länsireunalla sijaitseva High Line park oli kiva kokemus. Tosin se on myös todella suosittu ilmeisesti sekä paikallisten (kätevä lounaseväspaikka) että turistien parissa. Ihmisiä oli välillä tungokseen saakka. High Line on vanhan rautatien päälle rakennettu puisto, joka on katutasoa ylempänä. Puisto on kapea ja enemmän sellainen ns. kävelyväylä. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka.

Brooklynin Prospect Parkissa on kesäsunnuntaisin ruokatori (Smorgasburg), jossa erilaisista kojuista myydään mitä erilaisempia ruokia. Tänne suuntasimmekin syömään varhaisen lounaan. Olimme sopivasti paikalla heti torin auettua, joten saimme ruokamme jonottamatta (itse söin todella hyvän avokadotoastin, H otti pehmeitä tacoja).

Paikallisilta kuulimme, että puolen päivän jälkeen jonot ovat jo aika pitkät. Tietoa näistä erilaisista ruokatoreista + kirpputoreista löytyy Brooklyn Flean sivuilta.

Central Parkiin palasimme useamman kerran. Kävimme kävelemässä polkuja pitkin. Istuimme puiston penkeillä nauttimassa näkymistä + lukemassa kirjaa. Central Park oli kätevä taukopaikka pitkien kävelyjen välissä.

Etukäteen olimme päättäneet, että Vapaudenpatsasta tyydymme katselemaan kauempaa. Kätevimmin (ja halvimmin) tämä onnistui Staten Islandille menevällä ferryllä. Tämä lautta oli nimittäin ilmainen...  Fiksuna kannattaa suunnata Staten Islandille mennessä lautan peräpäähän kannelle istumaan. Näkymät Manhattanille ovat nimittäin ison peukun arvoiset. Itse asiassa pidin tätä vaikuttavampana kuin sitä Vapaudenpatsasta... Staten Islanilla vietimme huikeat 20 minuuttia (siellä ei ainakaan meidän tietojemme mukaan ollut oikein mitään). Kävimme katsomassa sataman läheisyydessä olevan Staten Islandin oman 9/11-muistomerkin, joka oli mielestäni vaikuttavampi kuin suureellisempi tornien paikalla oleva muistomerkki. Me olimme taktikoineet ja halusimme nähdä vapaudenpatsaan nimenomaan iltahämärässä (ja jälleen myös oletimme (aivan oikein vielä), että silloin olisi vähemmän turisteja liikenteessä).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...