Siirry pääsisältöön

Spagettikastike nyhtökaurasta

Meidänkin taloudessa on tänä kesänä etsiskelty nyhtökauraa. Tämä kaurasta ja palkokasveista valmistettu lihan korvike on ollut koko kesän vaikeasti löydettävissä. Nyt sen kuitenkin olen oppinut: Stockmannille tuotetta tulee keskiviikkoaamuisin ja Prismoihin (ainakin pääkaupunkiseudulla) lauantaiaamusin. Viime lauantaina nousimmekin H:n kanssa hämmentävän aikaisin a) lauantaiksi b)kesälomalauantaiksi ja suuntasimme Prismaan. Olimme paikalla hyllyyn luona 8.15 samoin kuin kolme muuta tyyppiä. Ja kovin montaa pakettia Nyhtökauraa ei sitten jäänytkään meidän poistuttua paikalta (eikä kukaan edes hamstrannut tätä järjettömän montaa pakettia), suosittu tuote siis.

Nyhtökaura ei itsessään maistu mitenkään erityisen hyvältä. Viljalta ja herneeltä lähinnä. Tärkeää onkin siis tuotteen maustaminen. Paria erilaista ruokaversiota olen nyhtökaurasta kokeillut ja tämä alla oleva on uponnut talouden alamittaisiin. Ensimmäisellä  kerralla emme kertoneet ruoan olevan nyhtökaurasta (nämä ovat edelleen ruokakranttuja, vaikkakin nuorimmainen = nirsoin tähän asti on yhtäkkiä ruvennut tykkäämään tomaatista, jes!) ja jokainen taisi luulla syövänsä jauhelihaa... Toisella kerralla paljastimme ruoan todellisen luonteen ja siitä huolimatta jokainen taisi ottaa lisää. Nyhtökaura on myös aiheuttanut sen, että ruokapöydässä ollaan viime aikoina keskusteltu paljon ruoan terveellisyydestä ja myös ympäristövaikutuksista. 

Mutta se resepti:

Spagettikastike nyhtökaurasta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä 
3 porkkanaa
(1 varsisellerin varsi)
Öljyä 
1 pkt nyhtökauraa (itse käytin viimeksi tomaatilla, paprikalla ym maustettua)
1 prk tomaattimurskaa
Vettä yhden tomaattimurskapurkillisen verran
Tomaattipyrettä
Ketsuppia
1 prk ruokakermaa/soijakermaa
Kasvisliemikuutio
Currya, paprikamaustetta, cayennepippuria, mustapippuria + muita mausteita maun mukaan
Tuoretta basilikaa

Pilko sipulit ja porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kuullota edelliset öljyssä ja pilko samalla nyhtökauraa pienemmäksi (muistuttaa enemmän jauhelihaa, mitä alamittaiset tuntuvat ainakin arvostavan). Heitä nyhtökaura pannulle ja mausta aika reilulla kädellä. Lisää loput ainekset tuoretta basilikaa lukuunottamatta. Anna muhia puoli tuntia, tunti tai enemmänkin. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää lopuksi sekaan vielä silputut basilikan lehdet. 
Tarjoa vaikkapa sen spagetin kera.
Ruoka upposi niin vauhdilla kaikkiin suihin, että kuvan ottaminen unohtui täysin. Kuvaan päätyi siis jämät, jotka suuntasivat pakastimeen. Ei kovin nättiä, mutta hyvää. Luin muuten jostain lehdestä, että nyhtökauraa ei pitäisi hauduttaa. En löytänyt kuitenkaan mistään selitystä tähän, eikä me ainakaan koettu nyhtökauralle tapahuvan mitään ihmeellistä puolen tunnin hauduttamisella.

Jotkut ovat kauhistelleet nyhtökauran kilohintaa. Mielestäni kilohinnalla ei kuitenkaan ole kovinkaan suurta merkitystä tässä tapauksessa. Yksi paketti nimittäin maksaa saman verran kuin 400g jauhelihaa. Ja 250g nyhtökauraa tuntuu riittävän paljon enempään kuin 400g jauhelihaa. Lisäksi tuote on todella täyttävää. Plussat siitä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr