Siirry pääsisältöön

Airbnb tämän huushollin näkökulmasta

"Air bnb -tyyppisestä toiminnasta saatu tulo on veronalaista pääomatuloa" (verohallin verkkosivut) 

Edellinen lause on tässä taloudessa ollut viime aikoina hyvinkin ajankohtainen. Olemme nimittäin toimineet nyt aika tarkalleen 5 kuukautta airbnb-majoittajina. Ennen majoittajiksi ryhtymistä olimme käyttäneet muutaman kerran itse airbnb:tä majoittumiseen, mutta muuten kokemukset etukäteen olivat aika vähäiset. Ennen ensimmäisiä vieraita jännittikin aika paljon. Onneksi ensimmäiset vieraat olivat ihan Suomesta, joten kieltä ei tarvinnut miettiä. Ensimmäisten vieraiden jälkeen englanniksi kommunikointi on kuitenkin tullut normaaliksi osaksi arkea.

Me vuokraamme talostamme yhtä makkaria (tämän makkarin viereistä wc:tä ei meidän poppoo myöskään käytä vieraiden ollessa talossa). Hankimme makkarin oveen lukon (ainoa varsinainen investointi muutamien lakanoiden lisäksi), jota osa vieraista käyttää ja osa ei. Oman huoneensa lisäksi vieraat saavat käyttää yleisiä tiloja ja hengata niissä niin paljon kuin huvittaa. Osa käyttää keittiötä paljonkin, osa ei ollenkaan. Kaksi tyyppiä on tainnut katsoa tv:tä ja joku teki töitä olkkarin sohvalla. Muuten vieraat ovat lähinnä henganneet omissa oloissaan (eli kaupungilla tai nukkumassa tai saunomassa) tai sitten tulleet yleisiin tiloihin jutellakseen meidän kanssamme.

Mitä airbnb-majoittaminen sitten vaatii?
Ensinnäkin toki sitä, että avaa oman kotinsa ovet muille. Perusluottamuksen pitää siis olla aika hyvä.
Eniten aikaa vie ehkä yhteydenpito vieraisiin. Onneksi airbnb:llä on hyvä sovellus, joka toimii puhelimellakin. Osan vieraista kanssa vaihdetaan muutama viesti, osan kanssa kymmeniä viestejä... Riippuen aivan siitä, mitä kysyttävää vierailla on. Osalle olen etukäteen suositellut nähtävyyksiä ja ravintoloita, osan kanssa säädetään saapumisaikaa.
Vieraat pitää olla myös vastaanottamassa. Tämä on aiheuttanut jonkun verran säätöä, koska töissä ollessani en voi olla milloin vaan paikalla. Joistakin vieraista olemmekin kieltäytyneet ihan siksi, ettei meistä kumpikaan ole kyennyt millään olemaan paikalla haluttuun aikaan. Osa vieraista on sen sijaan ollut todella joustavia. Ja useimmat ovat saapuneet sen verran myöhään, ettei se ole tuottanut minkäänlaista ongelmaa. Avaimen voisi toki jättää myös jonnekin, mutta useampien paljon matkustavien vieraiden kanssa jutellessa on käynyt ilmi, että vieraat haluavat mieluiten tavata isäntäväen ihan oikeasti ennen kuin rupeavat käyttämään toisten kotia. Suurin osa meidän vieraistamme on paikalla yhden yön. Useimmat vaihtavat lentoa tai ovat suuntaamassa laivalla/junalla/jollakin jonnekin ja tarvitsevat yhdeksi yöksi paikan. Vaihtuvuus on välillä siis todella suurta. Mutta on osa vieraista asunut meillä viikonkin.
Lisäksi pitää toki siivota. Ja vaihtaa lakanoita. Ja pitää paikat muutenkin perussiistinä (kiitos airbnb-majoittamiselle, meillä on oikeasti paljon siistimpää nykyään). Ja pyykkiä tulee aika paljon (jokaisilta vierailta lakanat, pyyhkeet ja käsipyyhkeet).
Ja sitten kotonaan ei voi olla vieraiden aikana aivan niin kuin huvittaa. Alasti liikkuminen tms. voisi aiheuttaa hieman hämmennystä.
Me teimme vieraille kansion, johon kirjoitimme kaikenlaista infoa kodistamme. Mistä mikäkin löytyy, miten sauna toimii, missä on pyykinpesukone ja miten se toimii, mikä on suorin reitti asemalle, mitkä ravintolat lähistöllä ovat hyviä jne. Tämä on osoittautunut aika hyväksi systeemiksi, ei tarvitse muistaa kertoa aivan kaikkea. Lisäksi hain turisti-infosta karttoja sekä muuta paperisälää.

Mitä se sitten antaa?
Meillä on ollut laskujeni mukaan vieraita 20 eri maasta. Olemmekin siis tutustuneet eri kulttuureihin paljon. Osa kokeeneemmista matkaajista on halunnut vaihtaa näkemyksiä enemmänkin. Olemme muunmuassa istuneet Tsekeistä olevan tytön  kanssa juttelemassa Suomen koulutuspolitiikasta ja jenkkien koulutuspolitiikasta (hän opiskeli siellä). Olemme jutelleet eläkkeellä olevan australialaispariskunnan kanssa matkustustamisesta sekä vertailleet hieman koulujen eroja. Olen katsonut lentopalloa australiaismiehen kanssa, maistellut erilaisia herkkuja japanista jne. Kokemuksia on tullut paljon. Ja palo lähteä itse joku päivä pitempään reissuun ja kierrellä hieman jossain päin maailmaa.
Englanti on parantunut paljon. Sanavarasto on laajentunut ja rohkeus käyttää kieltä lisääntynyt. Välillä osa vieraista on ollut niin innokkaita juttelemaan, että on pitänyt välillä kaivautua sänkyyn lukemaan, että aivot ovat saaneet hieman lepoa. Alamittaiset ovat myös opetelleet käyttämään englantia vieraiden kanssa. Hyvähyvä :).
Ja tokihan tästä tulee jonkin verran tulojakin. Ei paljon, mutta jonkin verran. Me pyydämme huoneesta reilut 30 euroa/yö, josta maksan sitten verot (30 %). Olemme päättäneet käyttää verojen jälkeen jäävät tulot seuraavaan hiihtolomareissuun. Motivaatiota siis siinäkin.
Ja vaikkakin vaatimuslista näyttää olevan pitempi, niin silti tämä systeemi antaa ehdottomasti enemmän kuin ottaa. 

Airbnb toimii niin, että sekä vieraat että isännät arvioivat majoituskokemuksen. Toistaiseksi olemme saaneet vallan kiitettäviä arviointeja (osa on ollut kyllä pettynyt sijaintiin, mikä on mielestäni kyllä hieman hassua. Ilmoituksessa mainitaan kuitenkin useampaan otteeseen, että keskustaan on matkaa junalla n. 15 minuuttia) ja pääsääntöisesti myös antaneet todella hyviä arviointeja. Yksikään vieraista ei ole osoittautunut minkäänlaiseksi ongelmaksi. Päinvastoin. Mikään paikka ei ole mennyt rikki, mitään ei ole hävinnyt. Vieraat ovat olleet todella kohteliaita ja todella siistejä. Tämä kokemus on ollut niin hyvä, että jatkamme sitä varmasti niin kauan kuin tässä asumme. Harkitsemme jopa seuraavassakin asunnossa samaa systeemiä, jos vaan sattuu olemaan edes hieman ylimääräinen huone. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa