Siirry pääsisältöön

Joulukaramellit

Meidän taloudessa Itsenäisyyspäivää ei vietetä yleensä sen suuremmin. Koululla itsenäisyyspäiväjuhla on aina ennen itse päivää, joten itsenäisyyden juhliminen on jo hoidettu. Ennemminkin Itsenäisyyspäivä näkyy tässä taloudessa erittäin tarpeellisena ylimääräisenä vapaapäivänä (sinä vuonna, kun se sattuu arkipäivälle. Nyt sattui :)).

Tänä vuonna itsenäisyyspäivän kunniaksi padat porisivat lähes aamusta saakka. Ensin keiteltiin Meanwhile in Longfield -blogista tuttua siirappista pippurikastiketta (kurkkaa ohje Hulin blogista), joka on edelleen paras pippurikastike, jonka tiedän. Olen useampaan otteeseen kirjaimellisesti nuollut (no, lusikan avulla kuitenkin) kattilasta viimeisiä tippoja.

Kastikkeen jälkeen seurasi joulukaramelliosio. Näitä hammaspeikon unelmia on keitelty lapsuudessani lähes joka vuosi. Välillä kokeiltiin ja värjättiin seosta. Hämmentävän vaaleanpunaiset tai vihreät kermakaramellit eivät kuitenkaan ehkä parane väristä. Mutta ainahan voi kokeilla. Hyville ne maistui niinkin.

Tämä ohje on yksinkertainen ja helppo. Kärsivällisyyttä kylläkin tarvitaan. Itselläni tähän operaatioon kuuluu aina hyvä kirja. Aika kuluu paremmin seosta hämmennellessä.

Kermaisen joulukaramellit
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
nokare voita

Kaada kattilaan kerma ja sokeri. Kuumenna seosta, kunnes se rupeaa kiehumaan. Muista sekoitellaan, kerma palaa herkästi pohjaan. Tässä vaiheessa lieden lämpötila kannattaa laskea lähes minimiin, kuitenkin niin, että massa jatkaa kuplimistaan. Anna massan porista kattilassa n. 30-50 minuuttia, mutta sekoittele usein. Jossain vaiheessa seos rupeaa selkeästi jähmettymään ja väri vaihtuu vaaleanruskehtavaksi. Voit kokeilla hyytymistä tiputtamalla pienen pisaran seosta kylmään veteen. Seoksen ollessa mielestäsi sopivaa lisää joukkoon nokare voita kiillon antamiseksi. Sekoita, kunnes voi on sulanut ja kaada tämän jälkeen seos rasvatulle leivinpaperille (esim. uunipellin päälle). Voit hieman levittää seosta esim. veitsellä ja tämän jälkeen anna levyn jäähtyä ja jähmettyä (itse nopeutan prosessia viemällä uunipellin ulos). Jähmettymisen jälkeen leikkaa levy veitsellä palasiksi. Karkit ovat erittäin hauraita ja murenevia. Niiden säilöminen on siis hieman haastavaa.  Itse kokeilen tänä vuonna kiikuttaa karkit eteenpäin lasipurkissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...