Meidän taloudessa Itsenäisyyspäivää ei vietetä yleensä sen suuremmin. Koululla itsenäisyyspäiväjuhla on aina ennen itse päivää, joten itsenäisyyden juhliminen on jo hoidettu. Ennemminkin Itsenäisyyspäivä näkyy tässä taloudessa erittäin tarpeellisena ylimääräisenä vapaapäivänä (sinä vuonna, kun se sattuu arkipäivälle. Nyt sattui :)).
Tänä vuonna itsenäisyyspäivän kunniaksi padat porisivat lähes aamusta saakka. Ensin keiteltiin Meanwhile in Longfield -blogista tuttua siirappista pippurikastiketta (kurkkaa ohje Hulin blogista), joka on edelleen paras pippurikastike, jonka tiedän. Olen useampaan otteeseen kirjaimellisesti nuollut (no, lusikan avulla kuitenkin) kattilasta viimeisiä tippoja.
Kastikkeen jälkeen seurasi joulukaramelliosio. Näitä hammaspeikon unelmia on keitelty lapsuudessani lähes joka vuosi. Välillä kokeiltiin ja värjättiin seosta. Hämmentävän vaaleanpunaiset tai vihreät kermakaramellit eivät kuitenkaan ehkä parane väristä. Mutta ainahan voi kokeilla. Hyville ne maistui niinkin.
Tämä ohje on yksinkertainen ja helppo. Kärsivällisyyttä kylläkin tarvitaan. Itselläni tähän operaatioon kuuluu aina hyvä kirja. Aika kuluu paremmin seosta hämmennellessä.
Tänä vuonna itsenäisyyspäivän kunniaksi padat porisivat lähes aamusta saakka. Ensin keiteltiin Meanwhile in Longfield -blogista tuttua siirappista pippurikastiketta (kurkkaa ohje Hulin blogista), joka on edelleen paras pippurikastike, jonka tiedän. Olen useampaan otteeseen kirjaimellisesti nuollut (no, lusikan avulla kuitenkin) kattilasta viimeisiä tippoja.
Kastikkeen jälkeen seurasi joulukaramelliosio. Näitä hammaspeikon unelmia on keitelty lapsuudessani lähes joka vuosi. Välillä kokeiltiin ja värjättiin seosta. Hämmentävän vaaleanpunaiset tai vihreät kermakaramellit eivät kuitenkaan ehkä parane väristä. Mutta ainahan voi kokeilla. Hyville ne maistui niinkin.
Tämä ohje on yksinkertainen ja helppo. Kärsivällisyyttä kylläkin tarvitaan. Itselläni tähän operaatioon kuuluu aina hyvä kirja. Aika kuluu paremmin seosta hämmennellessä.
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
nokare voita
Kaada kattilaan kerma ja sokeri. Kuumenna seosta, kunnes se rupeaa kiehumaan. Muista sekoitellaan, kerma palaa herkästi pohjaan. Tässä vaiheessa lieden lämpötila kannattaa laskea lähes minimiin, kuitenkin niin, että massa jatkaa kuplimistaan. Anna massan porista kattilassa n. 30-50 minuuttia, mutta sekoittele usein. Jossain vaiheessa seos rupeaa selkeästi jähmettymään ja väri vaihtuu vaaleanruskehtavaksi. Voit kokeilla hyytymistä tiputtamalla pienen pisaran seosta kylmään veteen. Seoksen ollessa mielestäsi sopivaa lisää joukkoon nokare voita kiillon antamiseksi. Sekoita, kunnes voi on sulanut ja kaada tämän jälkeen seos rasvatulle leivinpaperille (esim. uunipellin päälle). Voit hieman levittää seosta esim. veitsellä ja tämän jälkeen anna levyn jäähtyä ja jähmettyä (itse nopeutan prosessia viemällä uunipellin ulos). Jähmettymisen jälkeen leikkaa levy veitsellä palasiksi. Karkit ovat erittäin hauraita ja murenevia. Niiden säilöminen on siis hieman haastavaa. Itse kokeilen tänä vuonna kiikuttaa karkit eteenpäin lasipurkissa.
Kommentit
Lähetä kommentti