Siirry pääsisältöön

Muovia, muovia

Meidän nykyisessä kodissa ei kaikkien harmiksi ole (vielä ainakaan) mahdollista lajitella biojätettä. Omaa omatuntoa parantaaksemme olemme siis kiinnittäneet tässä viimeisten puolentoista vuoden aikana erityistä huomiota kaiken muun kierrättämiseen.

Viimeisimpänä kierrätyskohteena on meidän talouteen tullut muovi.
Pääkaupunkiseudulla sekajätehän menee nykyään polttolaitokseen, joten sikäli ei ole mitenkään hirveän kamalaa laittaa muovia sekajätteeseen. M u t t a sen kierrättäminen erikseen on toki järkevää. Tällä hetkellä Suomessa voidaan kierrättää kaikki pakkausmuovi (näitä ovat esimerkiksi jauhelihapakkauset, nyhtökauran pakkaus (kartonki toki erikseen), minitomaattien muovirasiat, muovipussit, hedelmien/vihannesten pakkauskääreet, vaatteiden pakkauskääreet jne jne jne. Ideana on, että pakkausmuovia ovat nimenomaan ne muovit, joihin on pakattu kaupassa jotain. Sen sijaan esimerkiksi kaupasta ostetut pakasterasiat, muoviastiat, muovilaatikot ja CD-levyjen kannet eivät ole pakkausmuovia. Ne eivät siis muovinkeräykseen kuulu. Myöskään PVC:tä ei muovinkeräykseen saa laittaa (PVC:n tunnistaa kierrätyskolmion sisällä olevasta numerosta 3).

Mutta miksi sitten erotella muovi muusta jätteestä? Kierrätetty muovi menee Suomen uusiomuovijalostus Oy:n kautta Ekokemin muovijalostamoon. Muovijalostamossa tästä jätemuovista sitten tuotetaan erilaisia rakennusmateriaaleja (jonkinlaisia aihioita käsittääkseni) sekä muoviraaka-ainetta (teollisuuden käyttöön). Kierrätystä parhaimmillaan. Näin ei tarvitse valmistaa öljystä uutta muovia (öljy = uusiumaton luonnonvara) vaan voidaan hyötykäyttää jo valmistettu muovi. Luonto kiittää. 

Kierrätykseen menevän muovin tulee olla puhdasta ja kuivaa. Sellaista siis, että sitä viitsii kotona säilöä sisätiloissa. 

Me emme edelleenkään laita kierrätykseen aivan kaikkea muovia. Suurimman osan kuitenkin. Kovamuoviset rasiat pikapesen (jauhelihapakkaukset paremmin, hedelmäpakkaukset lähinnä huuhtelen), annan kuivua ja säilön muovipussiin. Yksi tällainen muovijätemuovipussi sijaitsee meidän eteisen kierrätyslaatikossa (joka on siis eteisessä istumapaikkana ja sisälaatikkoon keräillään kierrätettävää roskaa), josta se täytenä sitten siirretään autotalliin. Kun muutamme taas autotallittomaan asuntoon, pitääkin miettiä tämä vaihe uudelleen. 

Muovinkeräyspisteet ovat omien havaintojeni mukaan viime aikoina onneksi lisääntyneet. On hieman helpompaa tämä kierrättäminen. Hyvä lista muovijätettä vastaanottavista kierrätyspisteistä löytyy täältä ja siellä kohta Muovipakkausten keräys kierrätyspisteissä. 

Muovin lisäksi meillä toki lajitellaan muutakin. Paperit keräillään samaisessa eteisen kierrätyslaatikossa sijaitsevaan Ikea-kassiin, kartongit sopivan pahvilaatikon sisään (meillä huuhdellaan ja annetaan kuivua jokainen maitopurkki yms) samaiseen kierrätyslaatikkoon. Metallijäte ja lasijäte (ensimmäiset huuhdeltuina, jälkimmäiset yleensä pesukoneen kautta) kerätään keittiön roskiskaappiin ja astioiden täytyttyä nekin siirtyvät odottamaan autotalliin jätereissua. 

Muovi on näistä siis meidän uusin lajiteltava jäte. Kaikkea muuta olemme lajitellen jo vuosia. Sekajäteroskis on kuitenkin täyttynyt aika nopeaa tahtia. Muovi muutti kuitenkin tämän asian. Kun erottelemme muovijätteen sekajätteestä, on sekajätteen määrä vähentynyt selkeästi. Sitä muoviroskaa tulee ainakin tällaisessa kotona ruokaa laittavassa taloudessa aivan mielettömät määrät. Tässä kuvassa on osa (huom. o s a) kahden viikon aikana syntyneestä muovijätteestä.

Kannattaa kokeilla. Lisätietoja muovin kierrättämisestä ja jalostamisesta sekä ylipääätänsä jätteiden lajittelusta voit lukea seuraavilta sivuilta:
HSY
Suomen Uusiomuovi Oy
Ekokem
Rinki

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr