Siirry pääsisältöön

Lux 2017 + Gastrobar Emo

Tänäkin vuonna varasimme kalentereihin jo hyvissä ajoin aikaa käydä katsomassa Lux. Sattuipa niin sopivasti, että ystäväpariskuntamme oli myös varannut kalenteriin juuri saman illan samaan tapahtumaan. Ja vielä vahingossa satuimme olemaan yhteyksissä juuri ennen lähtöä. Niinpä sitten treffasimme Mikonkadulla Michel-ravintolassa skumppapullon ääressä ja jatkoimme siitä kiertämään Luxin. Olimme erilaisia nuoria (tai no vähemmän nuoria, ikäkeskiarvoksi tulisi varmasti pitkälti yli 40v) ja päädyimme sitten kiertämään koko hommelin vastavirtaan. Hyvin sujui sekin, ja tulipahan muutama ylimääräinen askel hankittua, kun jouduimme hieman menemään edestakaisin.


Me olimme vaikuttuneimpia Topelian sisäpihalla olevasta Flowers of Life -kollektiivista. Hienot värit ja tunnelma oli juuri oikeanlainen. Lisäksi pidimme kovasti Stora Enson pääkonttorin uudesta valaistuksesta (Shader: Cube). Kauempaa katsottuna se varsinkin oli hieno. Muutkin teokset olivat kivoja, mutta eivät aivan valloittaneet paikkaa meidän sydämissä. Viime vuonna bongailin muistaakseni enemmän vaikuttavia teoksia. Mutta siis hieno kierros oli jälleen kerran. Ja tällaisia valoteoksia tarvittaisiin niin paljon useammin keskelle tätä pimeyttä.

Meidän Lux-kierros oli tänä vuonna hieman pikainen. Loppujen lopuksi ehdimme kiertää teoksia n. 1,5h, mikä oli hieman tiukka aikataulu. Pöytävaraus Gastrobar Emoon kuitenkin kutsui (olimme onnistuneet lisäämään meidän alunperin 2 hengen pöytävaraukseen kaksi henkeä lisää, loistavaa). Tänä vuonna Luxiin liittyi Lux Eat -tapahtuma, jossa myös Emo oli mukana. Saimmekin siis Luxin kunniaksi 5 ruokalajin yllätysmenun 50 eurolla per pää. 

Ruoka oli hyvää. Ja sen jälkeen olimme ähkyssä. Kuitenkin annokset olivat juuri sopivan kokoisia, niin että ne aina jaksoi syödä. Söimme reilun 3 tunnin aikana ainakin mukulaselleriä, kania, rapukakkua, peuraa sekä jälkkäriä. Varsinkin mukulaselleri ilahdutti yllättävyydellään. Sellerihän onkin näköjään hyvää yksistäänkin. 

Ilta kului rattoisasti matkakertomuksia ja kuulumisia vaihdellessa. Oli niin hauskaa, että vielä tänäänkin on eiliset jutut hihityttäneet. 

Luxiin ehdit vielä huomenna (tai tänään klo 22.00 asti). Me kävimme hakemassa turisti-infosta paperiset Lux-esitteet ja se oli kyllä aika toimiva idea. Paperisesta versiosta oli helpompi katsella reittiä ja lueskella teoksien lisätietoja. Puhelimeenkin olisi ilmeisesti saanut ladattua jonkinlaisen version ja myöskin audio-opastuksesta puhelimeen näin jossakin maininnan. Täältä löydät lisätietoja Luxista

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr