Siirry pääsisältöön

Tallinnassa KGB-museossa

Meillä on aivan ihana ystäväpariskuntakaveriporukka. Hölmöltä kuulostava nimitys, mutta juuri sopivan kuvaava. Ensin oli kolme tyttöihmistä samassa työpaikassa. Tutustuttiin, ystävystyttiin. Oli juhlia, yhteisiä työryhmiä, yhteisiä oppitunteja. Oli jaettuja työmatkoja, oli yökyläilyjä. Oli silloisia kumppaneita, oli kaveriporukoita. Reissattiin, laskettiin mäkeä, valvottiin myöhään, tehtiin joulukarkkeja jne.

Työpaikat vaihtuivat, mutta ystävyys säilyi. Kumppaneita on vaihtunut ja lopulta meistä on muodostunut meidän kuusikko. Kuusi erilaista ihmistä erilaisilla elämänkokemuksilla. Tämä on porukka, josta välillä näkee keskenään kaksi tai kolme ihmistä. Välillä paikalla on kaksi pariskuntaa ja aina silloin tällöin saamme kalenterit synkronoitua niin, että paikalla ovat kaikki kuusi tyyppiä. Näkemisessä voi olla pitempikin tauko välillä, mutta aina juttu jatkuu, kuin ei mitään taukoa olisi koskaan ollutkaan.

Tällainen ihana yhteinen aika oli nyt viikonloppuna, kun suuntasimme rentoutumaan Tallinnaan. Vietimme kaksi yötä hotellissa (vahva suositus muuten Nordic Hotel Forumille. Huoneet olivat hyviä, palvelu toimi, aamiainen oli runsas ja yläkerran pieni kylpyläosaston oli ihastuttava lisä). Söimme itsemme ylitäyteen monta kertaa, valvoimme pitkään, nauroimme ja jaoimme kuulumisia. 

Viikonlopun aikana tuli vastaan kaksi ihastuttavaa ravintolalöytyä, mutta niistä myöhemmin lisää.  Syömisen lisäksi tutustuimme myös hieman Tallinnan historiaan. Menimme nimittäin Viru-hotellin yläkerrassa olevaan KGB-museoon (sivut löytyvät täältä ). KGB-museo on Viru-hotellin 23. kerroksessa, jonne ei mene edes hissiä. Virallisten papereiden mukaan tätä kerrosta ei nimittäin Neuvostoliiton vallan aikana ollut olemassa. Ja tietenkään kyseisessä kerroksessa ei ollut virallisesti ainakaan mitään tärkeää.

Olen tiennyt museon olemassaolosta jo kauan, mutta jostain kumman syystä en ole ikinä sinne mennyt. Tämä vinkkinä muille, kannattaa mennä sinne. Olimme opastetulla kierroksella (muuten sinne ei pääsekään), joka oli todella hauska. Kuulimme tarinoita Viru-hotellin arjesta KGB:n valvonnassa. Tarinoista oli pyritty toki tekemään sopivan raflaavia ja se toimikin hyvin. 

Kierroksen jälkeen oli hieman hämmentynyt olo. Tarinat naurattivat vaikka asia olikin vakava. Täytyy nostaa Virolaisille kyllä hattua monessa asiassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr