Siirry pääsisältöön

Ylioppilaita

Aika tarkalleen 17 vuotta sitten juhlin omia lakkiaisiani. Muistikuvat päivästä ovat hyvin hajanaiset. Sää ei ollut kovin lämmin, mutta ei jäätäväkään. Tarjolla oli ainakin mansikkakakkua sekä ylioppilaskeksejä (nämä muista lähinnä siitä, että onnistuin jättämään vatsastani pienen palasen sokeripihtien väliin. Sokeripihdeillä pilkoin jostain syystä suklaata. Oli muuten viimeinen kerta...). Pöydässä oli varmaan myös voileipäkakkua. Ja varmasti aika paljon muutakin. Meillä oli pöydässä yleensä hieman enemmän kuin vähemmän. Lehdessä oli ollut julkinen kutsu (niin kuin lähes kaikilla ainakin meidän pikkupaikkakunnalla) ja kyläläisten lisäksi sukulaisia tuli ja meni.

Tässä vaiheessa elämääni olin tuskallisen pihalla siitä, mitä haluaisin tehdä isona. Ajattelin hieman luokanopettajan uraa ja sinne hainkin (onneksi, onneksi, onneksi en päässyt). Pyörin ympyrää ja hain vähän sinne sun tänne. Ja niin, matematiikan ja fysiikan opettajan uraa en olisi tuolloin suurin surminkaan ajatellut itselleni. 
Lakkiaisten aikaan oli jotenkin helpottunut olo. Kirjoitukset olivat ohi ja hoidettu. Ja kai sitä luotti siihen, että jonnekin päätyy seuraavana syksynä (ja niinhän sitä tekikin).  Kirjoituksia en muista stressanneeni hirveästi. Mutta kylläkin luin ja tein aika paljon töitä niiden eteen. Olin aikatauluttanut lukuloman päivät ja pysyin aikalailla aikataulussani. Jotenkin en ollut edes ajatellut, että voisin jotenkin kikkailla siinä, mitä kirjoitan. Kirjoitin siis käytännössä kaiken, mitä olin opiskellutkin. Ja sehän vähän näkyi. Koululta lähtiessä kirjoitustulokset olivat hieno suora: A, B, C, M, E ja L. Takaisin tuli vähän harvempi joukko. Jos en nyt ihan väärin muista niin B, B, M, M, E ja L. 
Muistan iloinneeni eniten ruotsin M:stä (ja kyllä se äikän E ja lyhyen matematiikan L myös sykähdyttivät kivasti). Koko lukioajan olin nimittäin takunnut ruotsin kanssa enemmän tai vähemmän ja motivaatio koko kieleen oli aika alhainen. Lukulomalla sain kuitenkin omituisen herätyksen ruotsiin. Tajusin nimittäin, että kaiken logiikan mukaan, mun on paljon helpompi oppia keskipitkän ruotsin sanat + kieliopit kuin pitkän enkun. Enkussa sanavaraston olisi pitänyt olla todella laaja, mutta ruotsissa ei niinkään. Siispä opettelin ruotsin sanastoa ja kielioppia ahkerasti.  Ja selkeästi työnteko kannatti. M oli iso positiivinen yllätys.
Eilen juhlittiin jälleen ylioppilaita (ja kaikkia muita koulun päättäneitä). Myös meidän huushollissa juhlittiin yhtä ylioppilasta ja samalla toki kesäloman alkuakin. Tämän talouden ylioppilaalla ei myöskään ole selkeää kuvaa tulevaisuudestaan. No, eipä ollut mullakaan eikä ylioppilaan isälläkään. Kummasti sitä ihminen vaan päätyy sitten kuitenkin juuuri sinne minne kuuluu. Ja tuoreella ylioppilaalla on siihen onneksi vielä reilusti aikaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr