Siirry pääsisältöön

Ihana Barcelona

Niin se vain vilahti ohi, ihana (ja harvinainen) viikon syysloma. Syyslomalla vietimme lähes 6 vuorokautta Barcelonassa ja olihan ne mielettömät ja rentouttavat vuorokaudet. 

Meillä ei etukäteen ollut mitään suurta turistiagendaa. Olimme päättäneet vähän haahuilla sen mukaan, miltä tuntuu. Loppujen lopuksi kuitenkin kävimme niin Park Güellin kuin Sagrada familian. Ja kyllähän se Gaudi oli sekä nero, että sopivasti hullukin. 
Ihanin asia koko lomassa oli lämpö (ja rentous). Kolmena päivänä oli suorastaan helle, yhtenä lähes helle ja kahtena vettä tulikin runsaasti. Hellepäivinä turisteilimme ja vedimme vähissä vaatteissa ympäriinsä. Paikallisten mielestä helle oli selkeästi jo ohi mennyttä kautta ja aika paljon tuli vastaan ihmisiä kevyttoppatakeissa. Mutta siis kyllä nyt +25 on helle (ainakin näin suomalaisille). Barcelona miellytti kaupunkina. Sopiva sekoitus kaikkea. Barri Gòtic kapeine katuineen ja tälle vastakohtana leveät bulevardit, sekä näille kummallekin vastakohtana hiekkaranta rantabaareineen. Plussat kaupunki saa myös helposta (ja kätevästä) metroverkostosta ja siitä, kuinka helppo oli myös kävellä paikasta toiseen. Loppuviikosta alkoi jo hahmottaa ilman karttaakin, missä mikäkin paikka on.
Ja sitten se ruoka. Tällä kertaa suunnittelimme ravintolat etukäteen. Osan varasimme jo Suomesta käsin, osan matkan aikana. Yhden ravintolan bongasimme paikan päältä (kävimme siellä lasillisilla ja suuntasimmekin heti seuraavana aamuna brunssille). Pyrimme välttelemään suurimpia turistiravintoloita ja taisimme onnistua siinä aika hyvin. Ravintolasuositukset listaan kuitenkin myöhemmin. Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että ruoka oli mielettömän hyvää, viini oli hyvää, palvelu oli hyvää. Barcelonan lämmön lisäksi on ikävä muutamaa ravintolaakin.
Etukäteen koin hieman ahdistusta kielitaidosta. Kumpikaan meistä ei puhu nimittäin espanjaa eikä katalaania. Turhaa stressasin. Barcelonassa nimittäin pärjäsi yhtä kuppilaa lukuunottamatta hyvin englanniksi. Ja aika nopeasti sitä oppi perusfraasit paikallisella kielellä. Mutta Barcelonan ulkopuolella ei englanti sitten riittänytkään. Kävimme päiväretkellä Torresin viinitilalta ja menomatkalla (matkan taitoimme pääsääntöisesti junalla sekä taksilla) suuntasimme lämmittelemään kaatosateen jäljiltä paikalliseen kuppilaan. Viinin tilaus onnistui ihan osoittelemalla, mutta kaakaota en saanut ennen kuin paikallinen rouva käänsi tilaukseni. Ja yritin kuitenkin tilata kaakaota niin enganniksi, saksaksi, italiaksi, ruotsiksi kuin suomeksikin (epätoivo iski). Laskun tilaamisen kurkkasin kuumaa kaakaotani hörppiessä googlekääntäjästä ja se sujuikin sitten ihan hyvin. Se mikä reissussa yllätti oli teknologian pitkälle edennyt käyttö. Niin metroliput kuin pitkän matkan junaliput pystyi ostamaan tuosta vaan automaateista. Lentokenttäbussin lipun pystyi ostamaan netistä (metro oli suljettu paluupäivänä korjauksen vuoksi) tuosta vaan. Luottokortit kävivät joka paikassa. Nähtävyyksiin pystyi ostamaan liput helposti etukäteen netistä (ja samalla sai tietää jo oman aikaikkunan, joten ei tarvinnut turhaa jonotella). Ravintoloiden pöytävarauksen toimivat pääsääntöisesti yhden ja ainoan palvelun (The Fork) kautta, joka on ilmeisesti jotenkin linkittynyt Trip advisoriin (ainakin se toimi sen kanssa yhteen aivan täydellisesti). En ollut osannut odottaa tälläistä helppoutta.
Mutta siis voi Barcelona. Se vei kyllä sydämen. Ja tänään etsiessä säärystimiä yötä varten (me ei ehkä ihan oltu tajuttu laittaa lämmityksineen päälle ennen reissua), pipoa ja lapasia (kirjoitin ensin näköjään lapsia.... ) päiväkävelyä varten, sekä villasukkia talvikenkiin on ihan vähän kirpaissut ajatus Barcelonan lämmöstä. Se oli i h a n a a.
Tosin uutisia lukiessa nyt oli ehkä paras aika palata takaisin. Vajaan viikon aikana näimme yhden 6 hengen minimielenosoituksen ja osuimme paikalle suuren kynttilämielenosoituksen jälkimaininkeihin (näimme lähinnä steariinia ja kynttilöitä, emme ihmisiä), mutta muuten tämä tulehtunut tilanne ei pahemmin katukuvassa näkynyt (parvekkeilla oli kyllä paljon Katalonian lippuja). Nyt taitaa asiat olla hieman toisin. 

Mutta siis, olipa kiva lomakohde. Toimii erittäin hyvin ainakin aikuiskohteeksi, miksei lapsiperheillekin.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Jyväskylä: Panza sekä Hotelli Verson aamiainen

Palataan vielä hieman Jyväskylän reissuun. Nimittäin jos Teeleidi oli täydellinen Teepaikka niin Jyväskylästä löytyivät myös täydelliset ribbsit ja täydellinen hotelliaamiainen. Aika loistava viikonlopun vierailukohde siis.
Täydelliset ribbsit löytyivät meksikolaistyylisestä Panzasta. Itse en ole ribbsien ystävä ja nämäkin skippasin.  H sen sijaan harrastaa kyseistä ruokaa enemmänkin ja kuulemma näin hyviä ei ole koskaan syönyt. Itse söin Panzasta alkuun lohichevicheä joka oli todella nam. Myöskin kasvistacoannos oli herkullinen. Palvelu pelasi ja kaikki toimi. Vahva suositus Panzalle.
Sunnuntaiaamun aamiaisen kipitimme syömään majapaikastamme (airbnb) Hotelli Versoon. Olimme varanneet etukäteen sähköpostitse pöydän ja se oli kyllä hyvä veto. Mutta mikä tästä sitten teki niin hyvää? Ensinnäkin leivät olivat törkeän hyviä. Toisekseen leikkelevalikoima oli laaja. Kolmanneksi tilattavat munakkaat olivat mielettömiä. Tilaamani tomaattimunakas sai kyllä parhaan munakkaan ti…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…