Siirry pääsisältöön

Kohti joulua osa 3

Viime viikon aikana joulu nytkähti tässä taloudessa merkittävästi eteenpäin. Joulukalentereiden lisäksi lähes kaikki jouluvalot ilmaantuivat paikalleen (yksi isompi tähti pitää vielä viritellä. Viikonloppuna ei riittänyt aika eikä energiaa sen kanssa puuhasteluun).  Hyllyn reunalle pääsivät istumaan pari tonttua ja sattumalta löytyneet enkelit löysivät myös paikkansa.
Lastenhuoneen yövaloksi päätyi mukanani reissannut vanha konvehtirasia, jonka sisälle virittelin jouluvalot. Konvehtirasian historia on hieman vaipunut unholaan, mutta uskoisin saaneeni kyseisen kuusen (konvehteja täynnä toki) joko vuonna 1997 tai 1999. Veikkaisin ensimmäistä, mutta jälkimmäinenkin on mahdollinen. Pitkään aioin käyttää sen lahjapakettina, mutta sopivaa lahjaa tai lahjansaaja ei ilmaantunut. Tai jos ilmaantui, en muistanut kyseisen kuusen olemassaoloa. Useamman vuoden kuusi majaili kotikotona vaatehuoneeseen unohdettuna, josta se taisi 4 vuotta sitten reissata mukanani pääkaupunkiseudulle. Useamman vuoden kuusi etsi vielä käyttötarkoitustaan, mutta nyt se on selkeästi löytänyt paikkansa ainakin täksi jouluksi. Toinen unohtunut asia oli enkelisoittorasia, joka on rinkuttanut soittoaan ympäriympäriympäri viikonlopun aikana. Eipä sitä oltukaan soiteltu varmaan 10 vuoteen. Hyvin toimii silti (ellei se sitten ehdi ennen joulua salaperäisesti hävitä talouden aikuisten toimesta).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa