Siirry pääsisältöön

Kohti joulua osa 5 ja uuniriisipuuro

Sunnuntai-illalla se iski. Joulutunnelma. Hieman sitä olikin jo odoteltu ja juuri sunnuntaipäivällä sitä kovasti kaipailin. Talouden lasten ukin kanssa nimittäin päiviteltiin sitä, kuinka tänä vuonna joulutunnelma ei ole vain ilmaantunut, vaikka luntakin on. Pääteltiin sitten, että ehkä Suomi100-meiningit vaativat sen verran huomiota (mikä on tietenkin hyvä), että joulu jäi jotenkin paitsioon.

Mutta sitten, viisi tuntia myöhemmin se joulutunnelma löytyi. Olimme H:n kanssa taivaltaneet kävellen pikkupakkasessa kauppaan ja takaisin kotona virittelin Spotifysta soimaan joululauluja. Kudoin sukkaa ja mietiskelin glögi-illan tarjottavia. Ja tadaa, sieltä se yhtäkkisesti löytyi. Joulufiilis . Tarvittiin siis hieman jäässä olevat varpaat ja posket, joululauluja sekä sukan kutominen. Ja aikaa istua ja olla. 
Viime viikon aikana tapahtui myös joulujuttuja jälleen. Hyasintit vaihtuivat jouluasetelemissa uusiin (tiesin, etteivät ne kestä koko joulukuuta...) ja pipareita leivottiin. Tällä kertaa leipureina toimivat vain aikuiset, sillä junnuilla oli omia menoja täynnä jokainen sopiva hetki. Ja olihan se aika kivaa näin aikuistenkin kesken. Ja kaiken lisäksi p a l j o n nopeampaa :D.
Söimme myös toisen kerran joulukuulle uuniriisipuuroa ja glögeilimme ukin kanssa. Päätimme kokeilla tehdä jouluaterialle (jota tänä vuonna syödään tapanina) ankkaa ja metsästimme paikkaa, mistä sitä saisi. Stockan herkun tiesimme pelastavan tilanteen, jos ei muu auta. Mutta yllärihevosena paikalle ilmaantuikin Lidl, jonka pakaste-altaasta ankkaa fileenä löytyikin. Tosin lähi-Lidlissä oli vain kaksi pakettia tarvitsemamme kolmen sijaan, joten pientä puuhastelua ankka vielä vaatii...
Loppuun vielä paras tähän asti testaamani uuniriispuuro.

Uuniriisipuuro
1½ litraa täysmaitoa (tai osa täysmaitoa, osa kevytmaitoa)
2,75 dl puuroriisiä
1 tl suolaa
hieman voita vuoan voiteluun

Voitele uunivuoka (n. 2 litran) ja sekoita ainekset keskenään vuokaan. Paista 175 asteessa n. 1,5 tuntia. Ensimmäisen tunnin aikana sekoittele 2 - 3 kertaa. Anna puuron vetäytyä n. 10 minuuttia ennen tarjoilua. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj