Siirry pääsisältöön

Linssi-kasvissosekeitto

Kasvissosekeitot uppoavat yleensä tässä taloudessa niin lapsiin kuin aikuisiinkin. Itseäni kuitenkin on ruvennut hieman kyllästyttämään se normikasvissosekeitto (tosin vaihteluahan saa vaihtamalla kasviksia/juureksia, mutta silti). Niinpä uusimpana tulokkaana kasvissosekeittorintamalla on tällainen hieman mausteisempi keitto (keitto on jalostettu Kodin Kuvalehden reseptistä), jossa on mukana linssejä tuomassa suutuntumaa.

Linssi-kasvissosekeitto

2 isoa sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
1 bataatti
2 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
2 tl mango currya
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
½ dl tomaattisosetta
hieman punaista currytahnaa
1,3 l vettä
1 pkt (290g) punaisia linssejä nesteessä
1 kasvisliemikuutio
(½ Koskenlaskija-juusto)
400g kookoskermaa

Pilko sipulit, porkanat ja bataatit (palojen ei tarvitse olla erityisen pieniä, mutta mitä pienempiä, sitä nopeammin toki kypsyvät).Valuta linssit ja huuhtele ne hyvin (itse annan niiden seistä puhtaassa vedessä alkuvalmistelujen ajan).Laita kattilaan öljy sekä kuivat mausteet. Anna kiehahtaa. Lisää kasvikset ja kuullota pari minuuttia. Lisää tomaattisose sekä currytahna (jälkimmäistä maun mukaan). Lisää sekaan vesi, linssit ja kasvisliemikuutio. Lämmitä kiehuvaksi ja pienennä sen jälkeen lämpötilaa roimasti (kuitenkin niin, että kiehuminen jatkuu). Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä (15 - 30 minuuttia). Lisää sekaan Koskenlaskija (keitto on myös oikein hyvää ilman tätäkin) paloina sekä kookoskerma. Soseuta (sauvasekoittimella) ja nauti. Päälle voit ripotella myös tuoretta korianteria sekä erilaisia siemensekoituksia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr