Siirry pääsisältöön

Suppisrisotto ja sen syömisestä

Blogia pitempään seuranneille onkin jo varmaan tuttu asia, että tässä taloudessa majailee säännöllisesti kolme aavistuksen ruokarajoitteista alamittaista. Tämän ruokarajoittuneisuuden poistamiseksi on tehty töitä sinnikkäästi (ja välillä suunnilleen lahjontaakin apuna käyttäen). Kaksi nuorinta uhria ovatkin kehittyneet ruokarintamalla valtavasti. Keskimmäinen on jo pitempään kyennyt syömään (tai ainakin maistamaan) lähes mitä vaan. Nuorimmaisella on tehnyt tähän asti enemmän tai vähemmän tiukkaa päivästä riippuen. Nyt kuitenkin on kohdattu sekin viikonloppu, kun yksikään ruoka ei tuottanut ongelmaa. Ja ruoat eivät olleet edes tuttuja ja turvallisia, vaan hieman haastavimpia kavereita. Kuten risottoa...  (Josta ei kyllä oikeasti saa haastavaa, mutta jostain syystä se on kovasti sellainen ollut. Edellisellä kokeilukerralla risotto tuotti tuskaa jokaiselle kolmikosta).

Viikonlopun ruokiin kuului siis suppisrisotto kanapihvien kera ja jokainen kolmikosta sai syötyä sen ilman valitusta, mökötystä, uhkailua, lahjontaa tai mitään ongelmaa. Olimme H:n kanssa hämmentyneitä. Kolmikosta vanhin on viime aikoina (alkavan murrosiän ansiosta?) ollut haastavin uusien asioiden kokeilija, mutta hänellekään risotto ei tuottanut tuskaa. Ihmeiden aika ei ole ohi.

Mutta siis, siihen sienirisottoon. Risotonhan voisi tehdä varmaan mistä tahansa sienistä, me päädyimme kuitenkin suppiksiin. Suppiksia on nimittäin kuivattuna tässä huushollissa suhteellisen paljon.

Suppisrisotto

n.1½ dl kuivattuja suppilovahveroja
2 salottisipulia
1 sipuli  
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
n. 7dl kasvislientä
tuoretta timjamia (itse käytän koko puskan, mutta maun mukaan)
suolaa
mustapippuria
1 - 2 dl parmesaania
persiljaa (tätäkin meni koko puska, mutta vähemmälläkin pärjää)

Laita sienet veteen turpoamaan. Pilko kaikki sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi on hieman läpikuultavaa. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää sekaan silputtu timjami. Tämän jälkeen rupea lisäämään sekaan kasvislientä. Lisää sitä pieni määrä (ehkä desilitra) kerrallaan ja sekoittele suhteellisen ahkerasti. Tässä vaiheessa lämpötilaa on syytä vähentää reilusti, mutta ei kuitenkaan liikaa... Anna kasvisliemen aina imeytyä riisin sekaan ennen seuraavan satsin lisäämistä. Maistele ja testaile välillä riisin kypsyysastetta. Risoton ollessa oikean kypsyistä lisää sekaan suolaa, mustapippuria, raastettua parmesaania sekä silputtu persilja. Sekoita ja lisää vielä tarvittaessa kasvislientä. Risoton kuuluu olla suhteellisen nestemäistä.Älä siis keitä sitä liian kuivaksi. Älä myöskään keitä riisiä ylikypsäksi. (Jos kasvisliemi loppuu, voit lisätä sekaan myös vettä).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr