Siirry pääsisältöön

Kevätpuutarha

Tänäkin keväänä on hymyilyttänyt se teiniminä, joka ei innostunut minkäänlaisista puutarhatöistä. Teiniminä, joka teki kyllä niitä (koska vaihtoehtoja ei varsinaisesti ollut, enkä ollut mikään suuremmin kapinoiva teini), mutta ei koskaan saanut mitään kiksiä mullan kuopsuttamisesta. Eikä varsinkaan rikkaruohojen kitkemisestä.

Ja nyt. Tuossa ikkunoiden edessä hengaavat tomaattien ja paprikoiden taimet (äidin alkuun kasvattamat tosin), kurkkujen ja kesäkurpitsojen taimet (ne olen ihan itse siemenestä kasvattanut) sekä purkit basilikaa ja persiljaa (nämäkin kylvin itse). Näitä olen kuskaillut nyt omin kätösin aamuisin ulos ja iltaisin sisälle, etteivät raukat vain palellu.
Selaan myös kalenteria (bujoa) kuumeisesti, jotta löydämme sopivan ajan, jolloin voidaan hakea ukin luota säilytyksestä ulkoruukut (tomaatit kasvavat kohta ulos pikkupurkeistaan). Ja lisäksi olen etsinyt jo sopivan iltapäivän, jolloin menen taimitarhalle ostamaan muutaman yrtin lisää (toivottavasti en hirveästi muuta).
Olen myös saanut kiksit putsatessa kukkapenkkiä kuolleista kasveista ja heitellessä kalkkia sammaleen poistoa varten toiseen. Viime viikolla singahdin myös yksi päivä julkisilla kotiin, jotta ehdin tekemään vähän puutarhahommia. Julkisilla tulen siis lähes kaikkina muinakin päivinä kotiin, mutta kyseisenä päivänä olisi ollut tarjolla myös autokyyti 2 tuntia myöhemmin (ja töitä kyllä olisi ollut). Harvoin kieltäydyn vastaavasta diilistä, mutta nyt kevätpuutarha veti voiton.

Lähes joka ilta käyn tekemässä pienen kierroksen pihalla (joka ei suuren suuri ole) ja kurkkailemassa, mitä kasveja on noussut esiin ja mihin kasveihin on tullut lehtien alut. Edelleenkään en tiedä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kasvien nimiä, mutta se ei ole kovin tahtia hidastanut.
Kovin on pitkälle menty siitä 16-vuotiaasta, jonka inhokkihomma oli rikkaruohojen kitkeminen.... Tosin on aikaakin mennyt se 20 vuotta. Näköjään sitä ihminen vain muuttuu vanhetessaan ja näköjään rupeaa pelottavasti myös muistuttamaan omia vanhempiaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Jyväskylä: Panza sekä Hotelli Verson aamiainen

Palataan vielä hieman Jyväskylän reissuun. Nimittäin jos Teeleidi oli täydellinen Teepaikka niin Jyväskylästä löytyivät myös täydelliset ribbsit ja täydellinen hotelliaamiainen. Aika loistava viikonlopun vierailukohde siis.
Täydelliset ribbsit löytyivät meksikolaistyylisestä Panzasta. Itse en ole ribbsien ystävä ja nämäkin skippasin.  H sen sijaan harrastaa kyseistä ruokaa enemmänkin ja kuulemma näin hyviä ei ole koskaan syönyt. Itse söin Panzasta alkuun lohichevicheä joka oli todella nam. Myöskin kasvistacoannos oli herkullinen. Palvelu pelasi ja kaikki toimi. Vahva suositus Panzalle.
Sunnuntaiaamun aamiaisen kipitimme syömään majapaikastamme (airbnb) Hotelli Versoon. Olimme varanneet etukäteen sähköpostitse pöydän ja se oli kyllä hyvä veto. Mutta mikä tästä sitten teki niin hyvää? Ensinnäkin leivät olivat törkeän hyviä. Toisekseen leikkelevalikoima oli laaja. Kolmanneksi tilattavat munakkaat olivat mielettömiä. Tilaamani tomaattimunakas sai kyllä parhaan munakkaan ti…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…