Siirry pääsisältöön

HSY:n jätevedenpuhdistamo

Helsinki-päivänä(12.6.) on aina mahdollisuuksia päästä tutustumaan erilaisiin paikkoihin. Tällä kertaa olin hieman saamaton ja valitsin Helsinki-päivän kohteeksi vain ja ainoastaan HSY:n jätevedenpuhdistamon (ja tämäkin tuli yksi huonosti nukuttu yö vastaan netin ihmeellisessä maailmassa, muuten en olisi siitä ollut tietoinen ollenkaan). HSY:llä on kaksi jätevedenpuhdistamoa pääkaupunkiseudulla: Suomenojalla sekä Viikinmäessä. HSY:n tarjoama maksuton opastus kohdistui Viikinmäkeen.

Kierros kesti n. 1,5 tuntia ja oli hämmentävän mielenkiintoinen. Toki omien opetettavien aineiden puitteisiinkin tämä osuu, mutta kierros oli niin hyvin toteutettu, ettei siihen kyllä tarvitse minkään erityisen alan hallintaa.
Kierroksen aikana kävelimme maan alla olevissa tunneleissa ja menimme erilaisten (enemmän tai vähemmän) haisevien puhdistusaltaiden vierestä oppaan kertoessa puhdistusprosesseista. Viikinmäen puhdistuslaitoksessa käsitellään n. 800 000 asukkaan + teollisuuden jätevesiä. Puhdistettavaa vettä kertyykin vuodessa keskimäärin 100 000 000 kuutiometriä eli 100 000 000 000 litraa. Aika suuri määrä. Tällä puhdistuksella saadaan aikaan se, että mereen laskettava jätevesi on jo suhteellisen puhdasta eikä aiheuta meren rehevöitymistä. Vedestä poistetaan siis kiinteän jätteen lisäksi happea kuluttava aine, typpi sekä fosfori lähes täysin. Vedenpuhdistuksesta syntyy lietettä, joka mädätetään. Tästä taas syntyy biokaasua, jonka avulla tuotetaan vedenpuhdistuslaitokselle omaa sähköä. Lopulta lietteestä valmistetaan vielä multaa.
Niin ja se kiinteä aine. Sitä on aika runsaasti. Jäteveden seasta löytyy leluja, kännyköitä, paperimyttyjä jne. Tämä kaikki pestään, kuivataan ja puristetaan. Ja vuodessa tätä typerää jätettä tulee noin 200 rekkalastillista... Näkyy muuten meidän kaikkien vesimaksuissa. Ei siis heitetä sinne pönttöön mitä sun sattuu.

Viikinmäkeen pääsee tutustumaan muutenkin kuin Helsinki-päivänä. Kierroksen voi ostaa kovalla rahalla ja ilmaisen kierroksen voivat varata koulut (vain yli 12-vuotiaille oppilaille turvallisuussyistä) sekä helsinkiläiset yhdistykset. Kierrosta ei suositella hajuherkille (hajut tuntuivat, mutta eivät ne mitenkään erityisen pahoja ole. Navetassa (ja erityisesti sikalassa) haisee huomattavasti pahemmalle) eikä raskaana oleville. Kierroksen lopussa on tärkeää pestä kädet huolellisesti, ettei mikään pöpö pääse vahingossa leviämään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr