Siirry pääsisältöön

HSY:n jätevedenpuhdistamo

Helsinki-päivänä(12.6.) on aina mahdollisuuksia päästä tutustumaan erilaisiin paikkoihin. Tällä kertaa olin hieman saamaton ja valitsin Helsinki-päivän kohteeksi vain ja ainoastaan HSY:n jätevedenpuhdistamon (ja tämäkin tuli yksi huonosti nukuttu yö vastaan netin ihmeellisessä maailmassa, muuten en olisi siitä ollut tietoinen ollenkaan). HSY:llä on kaksi jätevedenpuhdistamoa pääkaupunkiseudulla: Suomenojalla sekä Viikinmäessä. HSY:n tarjoama maksuton opastus kohdistui Viikinmäkeen.

Kierros kesti n. 1,5 tuntia ja oli hämmentävän mielenkiintoinen. Toki omien opetettavien aineiden puitteisiinkin tämä osuu, mutta kierros oli niin hyvin toteutettu, ettei siihen kyllä tarvitse minkään erityisen alan hallintaa.
Kierroksen aikana kävelimme maan alla olevissa tunneleissa ja menimme erilaisten (enemmän tai vähemmän) haisevien puhdistusaltaiden vierestä oppaan kertoessa puhdistusprosesseista. Viikinmäen puhdistuslaitoksessa käsitellään n. 800 000 asukkaan + teollisuuden jätevesiä. Puhdistettavaa vettä kertyykin vuodessa keskimäärin 100 000 000 kuutiometriä eli 100 000 000 000 litraa. Aika suuri määrä. Tällä puhdistuksella saadaan aikaan se, että mereen laskettava jätevesi on jo suhteellisen puhdasta eikä aiheuta meren rehevöitymistä. Vedestä poistetaan siis kiinteän jätteen lisäksi happea kuluttava aine, typpi sekä fosfori lähes täysin. Vedenpuhdistuksesta syntyy lietettä, joka mädätetään. Tästä taas syntyy biokaasua, jonka avulla tuotetaan vedenpuhdistuslaitokselle omaa sähköä. Lopulta lietteestä valmistetaan vielä multaa.
Niin ja se kiinteä aine. Sitä on aika runsaasti. Jäteveden seasta löytyy leluja, kännyköitä, paperimyttyjä jne. Tämä kaikki pestään, kuivataan ja puristetaan. Ja vuodessa tätä typerää jätettä tulee noin 200 rekkalastillista... Näkyy muuten meidän kaikkien vesimaksuissa. Ei siis heitetä sinne pönttöön mitä sun sattuu.

Viikinmäkeen pääsee tutustumaan muutenkin kuin Helsinki-päivänä. Kierroksen voi ostaa kovalla rahalla ja ilmaisen kierroksen voivat varata koulut (vain yli 12-vuotiaille oppilaille turvallisuussyistä) sekä helsinkiläiset yhdistykset. Kierrosta ei suositella hajuherkille (hajut tuntuivat, mutta eivät ne mitenkään erityisen pahoja ole. Navetassa (ja erityisesti sikalassa) haisee huomattavasti pahemmalle) eikä raskaana oleville. Kierroksen lopussa on tärkeää pestä kädet huolellisesti, ettei mikään pöpö pääse vahingossa leviämään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj