Viikonloppuna vietimme kesän grillijuhlia viimeistä kertaa tässä kodissa. Sää suosi ja pihalla tarkeni pitkälle iltaan. Grillijuhlien hengen mukaan lähes kaikki ruoka tuli grillistä (tai oli käynyt grillissä ja mennyt sitten uuniin odottelemaan syömistä).
Tällä kertaa yritimme päästä valmisteluiden suhteen helpolla ja juhlapäivänä teimmekin vain ja ainoastaan nyytit (näihinkin kasvikset oli pilkottu edellisenä iltana) sekä käärimme herkkusienet (aurajuustolla) pekoniin. Edellisenä päivänä pilkkomisen lisäksi tein mustikkamuffinsseja ja aiemmin viikolla olin tehnyt näkkäreitä. Näkkärit olivat menestys, eikä mikään ihme. Ovat nimittäin sen verran herkullista kamaa.
Näkkäreitä tein tällä kertaa kahta erilaista. Gluteenitonta maissinäkkäriä sekä ruis-kauranäkkäriä. Kummassakin mukana myös runsaasti siemeniä. Valmistus oikeasti helppoa ja hummuksen kanssa järisyttävän herkullista. (kuvassa maissinäkkäri oikealla)
Tällä kertaa yritimme päästä valmisteluiden suhteen helpolla ja juhlapäivänä teimmekin vain ja ainoastaan nyytit (näihinkin kasvikset oli pilkottu edellisenä iltana) sekä käärimme herkkusienet (aurajuustolla) pekoniin. Edellisenä päivänä pilkkomisen lisäksi tein mustikkamuffinsseja ja aiemmin viikolla olin tehnyt näkkäreitä. Näkkärit olivat menestys, eikä mikään ihme. Ovat nimittäin sen verran herkullista kamaa.
Näkkäreitä tein tällä kertaa kahta erilaista. Gluteenitonta maissinäkkäriä sekä ruis-kauranäkkäriä. Kummassakin mukana myös runsaasti siemeniä. Valmistus oikeasti helppoa ja hummuksen kanssa järisyttävän herkullista. (kuvassa maissinäkkäri oikealla)
Maissinäkkäri (1 pellillinen)
2 dl maissijauhoja
1,25 dl auringonkukansiemeniä (tai osa pellavansiemeniä)
1 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
2,5 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl öljyä
sormisuolaa
Sekoita kaikki kuivat aineet suolaa lukuunottamatta kulhossa. Kaada kiehuva vesi sekä öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada massa leivinpaperin päälle ja laita päälle toinen leivinpaperi. Taputtele/levitä massa mahdollisimman ohueksi paperien välissä (ideana saada levystä suunnilleen pellin kokoinen). Irrota päällyspaperi ja siirrä levy uunipellille. Ripottele päälle sormisuolaa ja paista 150 C (kiertoilma) n. 40 - 60 minuuttia. Tarkkaile näkkäriä, ja jos se rupeaa selkeästi palamaan, on paistoaikaa ollut jo aivan tarpeeksi. Anna levyn jäähtyä ja murra se sen jälkeen sopiviksi palasiksi. Älä säilytä näkkäriä muovipussissa, ettei rapeus häviä.
Ruis-kauranäkkäri (3 pellillistä)
3 dl kaurahiutaleita
sormisuolaa
Sekoita kaikki kuivat aineet suolaa lukuunottamatta kulhossa. Kaada kiehuva vesi sekä öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada massa leivinpaperin päälle ja laita päälle toinen leivinpaperi. Taputtele/levitä massa mahdollisimman ohueksi paperien välissä (ideana saada levystä suunnilleen pellin kokoinen). Irrota päällyspaperi ja siirrä levy uunipellille. Ripottele päälle sormisuolaa ja paista 150 C (kiertoilma) n. 40 - 60 minuuttia. Tarkkaile näkkäriä, ja jos se rupeaa selkeästi palamaan, on paistoaikaa ollut jo aivan tarpeeksi. Anna levyn jäähtyä ja murra se sen jälkeen sopiviksi palasiksi. Älä säilytä näkkäriä muovipussissa, ettei rapeus häviä.
Ruis-kauranäkkäri (3 pellillistä)
3 dl kaurahiutaleita
3 d ruisjauhoja
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
6 dl vettä
sormisuolaa
Sekoita kaikki aineet suolaa lukuunottamatta kulhossa. Anna turvota n. 15 minuuttia. Jaa massa noin kolmeen osaan ja levitä massa yksi osa kerrallaan leivinpaperin päälle. Tällä taikinalla ei oikein toiminut kahden leivinpaperin välissä levittäminen (jäi liikaa kiinni ylempään paperiin, tähänkin taikinaan voisi tieten kokeilla lisätä öljyä), joten itse leivitin massan loppujen lopuksi lusikalla mahdollisimman ohueksi.
Paista 150 C (kiertoilma, tai 170 C normaalisti) n. 45- 55 minuuttia. Tarkkaile jälleen näkkäriä, ettei se pala. Anna levyn jäähtyä ja murra sen jälkeen sopiviksi palasiksi. Älä säilytä tätäkään muovipussissa.
Paista 150 C (kiertoilma, tai 170 C normaalisti) n. 45- 55 minuuttia. Tarkkaile jälleen näkkäriä, ettei se pala. Anna levyn jäähtyä ja murra sen jälkeen sopiviksi palasiksi. Älä säilytä tätäkään muovipussissa.
Kommentit
Lähetä kommentti