Siirry pääsisältöön

Kesän viimeinen hellepäivä Lahdessa

Ensimmäisen viikon vikana työpäivänä sattui olemaan mahdollisuus lähteä töistä 12.00. Hyppäsimmekin H:n kanssa autoon ja huristelimme Lahteen. H golfaamaan, allekirjoittanut nauttimaan kesän viimeisistä helteistä. 
Ilahdutin itseäni Vesijärven satamassa kahvila Karirannassa hervottomalla korvapuustilla, mutta pääasiallisesti nautiskelin lämmöstä Alasenjärven rannalla lueskellen. Tuuli oli sen verran kova, ettei tällä kertaa lämpö tuntunut ollenkaan tukalalta. Aurinkoa vielä kuitenkin riitti ja tarkenin uimaankin. Tosin illan myötä ukkospilvet vyöryivät kohti Lahteakin ja lämpö hävisi. 
Tuli hieman sellainen olo kuin lapsena. 7.luokan ensimmäisinä koulupäivinä oli lämmin. Koulubussissa oli tukalan kuuma (ja tukaluutta lisäsi se, että piti etsiä itselle paikka pelottavien lukiolaisten vierestä). Syksy oli jo koulun alkamisen myötä jo saapunut, mutta toisaalta oli kesä. Ja kovin monta päivää ei mennytkään, kun aamut alkoivat jo olla viileitä.

Voi kesä ja lämpö, en millään malttaisi luopua.
Tänä vuonna kävin hieman yllättäen kolme kertaa Lahdessa (enemmän kertoja kuin aiemmin yhteensä). Kaksi kerroista olin golfkierroksen aikana turistina ja yhden kerran ystävän kanssa. Lahdesta löytyi yllättävänkin paljon tekemistä kesäisille päiville
Mutta missä siis käydä Lahdessa
  • Apulandia. Museo Apulanta-faneille. Ostamalla kahvilasta jotain, pääsee museoon ilmaiseksi sisään. 
  • Vesijärven satama eli siis Lahden satama. Alue täynnä kahviloita, terassiravintoloita ja muutama pieni käsityöläiskauppa. Ulpukassa olen käynyt nyt kaksi kertaa ja kummallakin kerralla mukaan ovat lähteneet korvikset.
  • Bus Burger.
    Amerikkalaisin ravintola, jossa olen käynyt Suomessa. Diner, joka sijaitsee osittain vanhassa koulubussissa. Hyvät burgerit ja mieletön tunnelma.

    Lisäksi bongasin Lahdesta muutaman kivan uimarannan ja kivoja vihreitä kävelyalueita. Varsinaiseen keskustaan en tämän kesän reissuilla mennyt ollenkaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr